Wykonanie
To moja pierwsza
chałka. Postanowiłam ją zrobić bo moja córcia ostatnio wsadziała na zakupach do koszyka duży słoik nutelli. Przecież trzeba z czymś dobrym ją teraz zjeść. No i oczywiście nadrabiam zaległości piekarnicze.

(Przepis od Nutinki z forum Cincin, ze zmianami Olciaky)Składniki:2 1/2 dag
drożdży1 szklanka
wody1
jajko1/4 szklanki
oliwyszczypta
soli1/4 szklanki
cukru4 1/2 szklanki
mąki pszennejbiałko lub
jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)kruszonka (zrobiona z
mąki,
masła i
cukru pudru - np. 100 g
mąki, 50 g
masła i 50 g
cukru - ja zrobiłam z połowy składników i tak było jej za dużo)Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać
jajko,
sól,
oliwę i
cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki
mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki
mąki, wymieszać i resztę
mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki, które należy podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich
chałki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować
białkiem albo nawet całym roztrzepanym
jajkiem, posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza./wydrukuj przepis/