Wykonanie
Chlebowe miseczki zamiast tradycyjnych talerzy na zupę? Świetny pomysł na podanie takich zup jak: serowa, gulaszowa, żurek, czy np cebulowa. Te okrągłe
chlebki są dość proste w wykonaniu, a zupa z nich smakuje wyśmienicie. Samo naczynie można również po prostu zjeść - ja zaczynam od pokrywki a później w miarę ubywania zupy odrywam po kawałku z każdej strony. Uwielbiam to połączenie.

Składniki:- 500 g
mąki pszennej- 50g
drożdży- 300 ml ciepłej
wody- 2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
białko do posmarowaniaPrzygotowanie:
Drożdże skruszamy do wysokiej miski, zasypujemy
cukrem. Gdy zrobią się płynne wlewamy
wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy
mąkę,
sól i mieszamy. Na końcu dodajemy
oliwę i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 30-40 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej odrywamy kulkę, która będzie służyć jako uchwyt pokrywki. Formujemy okrągłe
chlebki, na górze za pomocą biała przyklejamy kulki. Całość smarujemy roztrzepanym
białkiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 50 stopni, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-30 minut.
Bułki muszą
mieć dobrze upieczone dno i boki, aby zupa nie wypłynęła.

