ßßß
Składniki:Na tortownicę o średnicy 22 cm3 jajkaszczypta soli130 g cukru (dałam 80 g)130 g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady (dałam mleczną)200 g startej dyni*200 g drobno zmielonych migdałów (dałam 80 g migdałów i 120 g orzechów laskowych)1 łyżeczka proszku3 łyżki maizeny (dałam mąkę pszenną)1,5 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku pomarańczowego)otarta skórka z 1 pomarańczy1 łyżeczka cynamonu+ opcjonalnie polewa czekoladowa*jeśli dynia jest zbyt soczysta, można lekko ją odcisnąćWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180°C.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; żółtka ubijamy z cukrem na białą masę, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 45 minut.
/wydrukuj przepis/