ßßß
Składniki:Na 6 małych porcji (u mnie 3 duże)450 g dyni (waga po obraniu)otarta skórka z 2 pomarańczy5 łyżek jasnego miodu (np. z kwiatów pomarańczy lub akacjowego)3-4 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku z pomarańczy)1 łyżeczka cynamonu220 ml śmietanki2 łyżki mascarponeopcjonalnie : kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracjiWykonanie:Z dyni przygotowujemy puree - możemy albo ją upiec, albo ugotować na parze, po czym miąższ dyni bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon i odstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem mascarpone i mieszamy z musem dyniowo-pomarańczowym. Masę przekładamy do indywidualnych foremek i dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową.Uwagi :- część śmietany można zastąpić gęstym jogurtem- dodanie mascarpone do śmietany polepsza jej teksturę i ułatwia ubijanie- zamiast śmietany możemy użyć serka mascarpone wymieszanego (lub nie ;) ) z jogurtem
/wydrukuj przepis/