ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny mus pomarańczowo-dyniowy

Aromatyczny mus pomarańczowo-dyniowy

nazwa

Wykonanie

Powiem tylko, że mus jest rewelacyjny. Doskonały na podwieczorek, deser, ale też na kolację. Zobaczyłam go u Bei i tak na mnie zadziałały jej zdjęcia, że wiedziałam, że go zrobię. Nie żałuję i Was też zachęcam.
Składniki:
Na 6 małych porcji (u mnie 3 duże)
450 g dyni (waga po obraniu)
otarta skórka z 2 pomarańczy
5 łyżek jasnego miodu (np. z kwiatów pomarańczy lub akacjowego)
3-4 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku z pomarańczy)
1 łyżeczka cynamonu
220 ml śmietanki
2 łyżki mascarpone
opcjonalnie : kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Z dyni przygotowujemy puree - możemy albo ją upiec, albo ugotować na parze, po czym miąższ dyni bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon i odstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem mascarpone i mieszamy z musem dyniowo-pomarańczowym. Masę przekładamy do indywidualnych foremek i dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową.
Uwagi :
- część śmietany można zastąpić gęstym jogurtem
- dodanie mascarpone do śmietany polepsza jej teksturę i ułatwia ubijanie
- zamiast śmietany możemy użyć serka mascarpone wymieszanego (lub nie ;) ) z jogurtem
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/Aromatyczny-mus-pomaranczowo-dyniowy.html