ßßß
przepis własnySkładniki:150g pierników80g serka mascarpone1/2 szklanki mleka w proszku lub śmietankistarta skórka z jednej pomarańczy40ml białego rumu100g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:Pierniki rozdrobnić malakserem na proszek, dodać ser mascarpone oraz alkohol i dobrze wymieszać masę, zetrzeć na tarce skórkę z jednej pomarańczy i dodać do masy, dosypać mleko w proszku, wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie wyciągnąć, uformować kulki i ponownie wstawić na 2 godziny godziny do lodówki.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przygotować wykałaczki lub patyczki grillowe, każdy patyczek zanurzyć w czekoladzie i wcisnąć do pralinki miej więcej do połowy by jej nie przekłuć. Odstawić do lodówki do zastygnięcia, gdy zastygną wyciągać po jednej kulce, maczać w ciepłej czekoladzie i wkuwać najlepiej w coś sztywnego, ja użyłam jabłka, które od razu wkładałam do lodówki i tak do wyczerpania pralin. Po zastygnięciu włożyć do ozdobnych papilotek. Przechowywać w lodówce.Smacznego:)
Dodaję do akcji: