Wykonanie
Czekoladowe trufle robi się bardzo łatwo. W zależności od tego, jakich użyjemy dodatków - nadamy im odpowiedniego smaku. W lodówce mogą poleżeć nawet tydzień.SKŁADNIKI:1 opakowanie
serka mascarpone1 1/4 szklanki
mleka w proszku3/4tabliczki
białej czekolady3/4 tabliczki
czekolady (np. Jedynej)1
pomarańcza1 łyżka
rumu,
aromat rumowywiórki kokosowe i
kakao do obtoczenia
Pomarańczę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Białą czekoladę rozpuścić ( na parze lub w mikrofalówce), dodać do niej 1/2
serka, 1/2
mleka,
rum i zapach. Ciemną
czekoladę również rozpuścić, dodać do niej pozostały
serek,
mleko,
skórkę pomarańczową i 1 łyżkę soku, utrzeć. Obie masy wstawić w przykrywanych pojemnikach na noc do lodówki. Następnego dnia nabierać łyżeczką masę i formować kulki. Kulki z ciemnej
czekoladzie obtaczać w
kakao, z jasnej
czekolady w wiórkach i układać w malutkich papierowych foremkach.