Wykonanie
Ostatnio spotykam na targu
świeże figi, szczęśliwie, coraz częściej w cenie nieprzyprawiającej o ból głowy. :) Przyniosłam do domu porcję bardzo dojrzałych i od razu zamknęłam je w słoiku. Pyszne!

źródło przepisu: www.beawkuchni.com(składniki na 3-4 słoiczki
dżemu)kilogram świeżych figok. 200 g
cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze
dżemy)otarta skórka z dużej
pomarańczy (lub 2 mniejszych)ok. 50-60 ml soku z
pomarańczyok. 1/2 łyżeczki
cynamonuok. 50 ml
rumu lub
Grand Marnier (pominęłam)opcjonalnie - sok z 1/2 małej
cytrynyFigi delikatnie umyć i osuszyć, pokroić na kawałki (każdą połówkę na 4-6 części).
Owoce zalać
sokiem z
pomarańczy i
cytryny, zasypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem i skórką z
pomarańczy i odstawić na 1-2 godziny.
Owoce po maceracji zagotować i smażyć
dżem do otrzymania odpowiedniej konsystencji, dodając
alkohol pod koniec smażenia, zagotować i po kilku minutach przełożyć gorący
dżem do gorących, wypieczonych w piekarniku słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ewentualnie
dżem dodatkowo zapasteryzować.Smacznego!

