Wykonanie
Nie lubię
dżemu pomarańczowego, ale
konfitura to już zupełnie co innego. Do tego jeszcze ciepłe
croissanty i śniadanie godne najbardziej wymagającego podniebienia gotowe.A skoro
konfitura to najlepsza będzie domowa.Składniki1 kg dojrzałych słodkich
pomarańczy (waga miąższu po obraniu)sok z 1
cytryny250-300 g
cukru (ilość
cukru zależy od tego jak słodką
konfiturę lubicie)2
goździkiduża szczypta
cynamonuopcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego
rumu (dodajemy na 2-3 minuty przed rozlaniem
konfitury do słoików)Przygotowanie
Pomarańcze i
cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z
cytryny wycisnąć sok.
Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch
pomarańczy oczyścić dokładnie z białej części (albedo jest bardzo gorzkie), pokroić w cienkie paski lub w kostkę i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach wylać
wodę i czynność powtórzyć.
Pomarańcze najlepiej obierać nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać
konfiturę, żeby nie stracić soku.Kiedy wszystkie
pomarańcze będą już przygotowane, do garnka dodać namoczone uprzednio skórki (
wodę w której się moczyły wylewamy),
cukier,
sok z cytryny i
przyprawy. Mieszać do chwili rozpuszczenia się
cukru. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny.Drugiego i trzeciego dnia ponownie gotujemy
konfiturę przez 2-3 godziny. Kiedy będzie już tak gęsta jak lubimy przelewamy
konfiturę do wyparzonych słoików.Dodatkowo można ją zapasteryzować.