Wykonanie
Długo szukaliśmy dobrego przepisu na gofry. Zdążyliśmy już nawet zakupić Teściowej drugą gofrownicę, bo ta pierwsza wydawała nam się nie do końca dobra. Przy tej nowej też nie było najlepiej, aż w końcu wydrukowałam 3 strony przepisów gofrowych ze sprawdzonych źródeł i zaczęliśmy próby. Jak się okazało już pierwsze podejście było doskonałe. Teraz to nie wiem, czy spróbujemy te pozostałe. Gofry cudowne, mięciutkie i chrupiące zarazem. A ja podamy je z
bitą śmietaną i frużeliną
wiśniową - niebo w gębie.Przepis znalazłam u
Atinki i Evenki .
Składniki:3 szkl.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl.
cukru3
jajka2 szkl.
mleka1/2 szkl.
olejukilka kropli
aromatu waniliowego lub
pomarańczowegoWykonanie:
Żółtka ubić z
cukrem na jasną , puszystą masę. Do tego dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia , następnie
mleko , a po około minucie ubijania ,
olej i aromat. Na koniec masę wymieszać delikatnie łyżką z ubitą na sztywno pianą z
białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 5 minut. Upieczone gofry wykładać na kratkę kuchenną do wystudzenia.
/wydrukuj przepis/