Wykonanie
1 duży bochenekWieczór przed pieczeniem:Starter:70 g zakwasu żytniego (lub pszennego)220 g
mąki żytniej razowej (typ 2000)170 g
wody źródlanejWszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.Zaczyn:230 g
mąki pszennej razowej1/2 łyżeczki
soli170 g
maślankiWszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą. Zostawić w temperaturze pokojowej na 4-8 godzin.Następnego dnia połączyć zaczyn i starter i dodać do nich:60 g
mąki pszennej razowej1 niepełną łyżeczkę
soli2 i 1/4 łyżeczki
drożdży instant1 , 5 łyżki (30g) melasy2 i 1/4 łyżeczki
cukru trzcinowego2 (30 g) łyżki miękkiego
masła1 mała
cebula (moja ważyła 50 g, autor zaleca użyć 2
razy większej), bardzo drobno posiekanej2 łyżeczki
kminkuZ podanych składników wyrobić ciasto. Ja wyrabiałam je ok. 3-4 minut mikserem. Następnie wyjąć na posypaną
mąką stolnicę i wyrobić aż będzie gładkie i niezbyt klejące - w razie potrzeby dodać odrobinę
mąki lub
wody.Miskę wysmarować lekko
olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę - będzie wówczas miało 150% początkowej objętości.Wyjąć, uformować bochenek - owalny lub okrągły. Można przełożyć uformowane ciasto do formy podłużnej lub do koszyka do wyrastania (ja uformowałam kulę, którą przełożyłam do wysypanego
mąką koszyka).Zostawić do wyrastania na 60 minut.Piekarnik rozgrzać do 220 st C.Wyrośnięty
chleb przełożyć na rozgrzany kamień (lub rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia), można ponacinać.Można również bochenek przełożyć na łopatę, ponacinać i następnie włożyć do piekarnika - jak komu wygodniej.Na dno piekarnika wsypać ok. pół szklanki kostek
lodu (lub wlać pół szklanki
wody).Wstawić
chleb na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec kolejne 20 minut.Po upieczeniu przełożyć
chleb na kuchenną kratkę i studzić przed pokrojeniem minimum godzinę.