Wykonanie

Cudownie pachnący, z chrupiącą skórką o ciemnym głębokim kolorze za sprawą melasy którą dodajemy do
chleba. Przygotowanie go nie jest kłopotliwe, ale wymaga troszkę czasu :) Przepis znalazłam na blogu Pracownia wypieków. Jeśli lubicie ciemne
chleby to polecam Wam baaardzo :)Wieczorem na dzień poprzedzający pieczenie
chleba przygotowujemy starter i zaczyn.Składniki na starter:70g zakwasu żytniego (wcześniej dokarmionego)200g
mąki żytniej typ 720*20g
otrąb żytnich lub pszennych prażonych*170g
wody źródlanej* zamiast
otrąb i
mąki żytniej typ 720 użyć samej
mąki żytniej razowej typ 2000Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem w misce na 12-24 godz.Składniki na zaczyn:200g
mąki pszennej typ 650*30g
otrąb żytnich lub pszennych prażonych*1/2 łyżeczki
soli170g
maślanki* zamiast
otrąb i
mąki pszennej typ 650 użyć samej
mąki pszennej razowejWszystkie składniki dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem w misce na 4-8 godz (ja zostawiłam na 12 godzin i tez było ok )Następnego dnia rano łączymy ze sobą zaczyn i starter oraz dodajemy:60g
mąki pszennej typ 650 lub razowej1 niepełna łyżeczka
soli2 i 1/4 łyżeczki
drożdży instant1 , 5 łyżki (ok.30g melasy)2 i 1/4 łyżeczki
cukru trzcinowego2 łyżki (ok 30g) miękkiego mała1 średnia
cebula (ok 60-70g) drobniutko posiekana2 łyżeczki mielonego
kminkuZ podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Ja robię to thermomixem (3 min/obr.interwał) Po tym czasie wyjąć na oprószony
mąką blat i wyrabiać jeszcze chwilkę. Odłożyć w misce pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze i przełożyć do oprószonego
mąką kosza do wyrastania
chleba. Ostawić na kolejną godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni razem z blachą. Gdy osiągnie tą temp. wyjmujemy delikatnie gorąca blachę, kładziemy na niej papier do pieczenia i sprawnym ruchem wykładamy
chleb z kosza. Wstawiamy do piekarnika a na jego dno wrzucamy 4-5 kostek
lodu. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 min.
Chleb jest upieczony, gdy postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.Smacznego :)


