Wykonanie
zaczyn:150 ml
wody1 łyżeczka
drożdży instant1 łyżeczka
cukru100 g
mąki pszennej typ 650--------------------------ciasto:250 ml
maślanki1/2 łyżeczki
drożdży instant150 g
mąki pszennej razowej typ 2000200 g
mąki pszennej typ 6502 łyżki
mąki żytniej1 łyżeczka
soli2 łyżki melasy
Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej
wody, dodając
cukier i tyle
mąki, by uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić na 6 godzin.W lekko podgrzanej
maślance rozmieszać
drożdże. Dodać do przygotowanego zaczynu wraz z
solą i melasą. Następnie wsypać
mąkę razową i dobrze wymieszać. Dodać
mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej
mąki, ale nie za dużo, by nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować bochenek i/lub włożyć
chleb do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika
wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce, wyjęty z formy.