Wykonanie
Uwielbiam pieczenie domowego
chleba,
bułek. To wypieki, które dają mi najwięcej satysfakcji. Dziś ,po raz pierwszy, postanowiłam zrobić
bagietki. Kocham te francuskie "bułeczki" za ich delikatny mięciutki środek i wspaniale chrupiącą skórkę.Zobaczcie co mi wyszło:Składniki na 2
bagietki:250g
mąki pszennej chlebowej;150g
mąki pszennej razowej;60g zakwasu żytniego (niekoniecznie);200ml
maślanki;100ml
wody;2 łyżeczki suchych
drożdży;1 łyżeczka
soli;1 łyżeczka
cukru trzcinowego;1 łyżka
oliwy z oliwekDo miski wlać zakwas,
wodę,
maślankę,
drożdże i
cukier. Wszystko dobrze zamieszać i odstawić na 2 - 3 minuty. Następnie dodać
maki i
sól i wszystko wymieszać tylko do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na całą noc.Ja wstawiłam do nagrzanego do 30 º C piekarnika aby skrócić czas wyrastania i ciasto było gotowe po około 2 godzinach.Po tym czasie uformować dwie
bagietki i odstawić je do lekkiego wyrośnięcia na stolnicy obsypanej
mąką.Płaską blachę, rozgrzaną w piekarniku do 210 º C wyłożyć papierem do pieczenia i przenieś na niego
bagietki.Piec przez 20 minut w 210 º C wraz z naczyniem żaroodpornym wypełnionym
wodą. Po tym czasie studzić na kratce.Najlepiej smakują świeże z
masełkiem:)Smacznego...
