ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Ten chleb to jeden z tych pierwszych, od których zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba, a do których do tej pory często wracam. Tak się zastanawiam, że gdyby mi przyszło wybrać ten mój ulubiony spośród tych które piekłam dotychczas, miałabym duży problem. Każdy jest inny, każdy jest pyszny i każdy jest jedyny w swoim rodzaju.
Polecam.
Przepis pochodzi od Pauliny której bardzo dziękuję :)
Podaję od razu proporcje na keksówkę 30x11 cm, w której chleb ten piekę.
Zaczyn:
80 g zakwasu żytniego
120 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 g wody
Ciasto właściwe:
zaczyn j.w.
267 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 750)
135 g mąki pszennej razowej typ 2000
370 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
szczypta drożdży instant ( opcjonalnie, ja pominęłam)
Zaczyn z wyżej podanych składników przygotowujemy około 8 godzin przed planowanym pieczeniem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, dokładnie mieszamy.
P rzekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania.
Czas wyrastania w zależności od temperatury i "humoru" zakwasu może być różny. U mnie zwykle wychodzi tak ok. 4-5 godzin, chociaż zdarza się dłużej.
Dobrze wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i pieczemy w tej temperaturze ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy jeszcze ok. 55 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy już gotowy. Patyczek nie będzie dokładnie suchy, ale jeśli będzie bardzo oklejony, to warto potrzymać jeszcze kilka minut w piekarniku
Gdyby chleb w trakcie pieczenia za bardzo się rumienił (u mnie się tak dzieje, bo piekarnik dość mocno spieka) można go przykryć folią aluminiową i piec dalej pod przykryciem.
Chlebek studzimy na kratce. Kroimy dopiero gdy dobrze wystygnie.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/11/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html