ßßß Cookit - przepis na Bardzo meksykański sernik z tortilli

Bardzo meksykański sernik z tortilli

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis od Ainsleya Harriott'a z książki "Meals in minutes". Jak zapowiedziałam rodzinie co zrobię na sobotni obiad, reakcja małżonka była następująca: "Znowu bez mięsa". Jednak gdy tylko danie wylądowało na stole, stosunek moich panów do dania uległ radykalnej zmianie. Usłyszałam, że jest super, pyszne i że wcale nie czuć, że tam nie ma mięsa (a to z ich ust komplement). Synio stwierdził, że to danie to 777 niebo. Córcia też zjadła całą swoją porcję.
Danie w ramach akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 cebula, posiekana
1/2 - 1 łyżeczki chilli
400 g pomidorów z ziołami z puszki
200 g mieszanych warzyw z mrożonki (dałam tylko groszek)
215 g fasolki red kindey z puszki, osączonej
5 placków tortilli
150 g sera cheddar, utartego
sól, pieprz
sałata, śmietana do podania
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę aż się zezłoci. Dodać chilli i pomidory, smażyć 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać mrożone warzywa i podgrzewać przez kolejne 4 minuty. Dodać fasolkę, podgrzać i doprawić do smaku.
Placek tortilli położyć na żaroodpornym talerzu (ja użyłam blachy do tarty), posmarować częścią sosu i posypać serem. Wykładać kolejna placeki tortilli, sos i ser. Na koniec na ostatnim placek dać tylko ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 10 minut, aż ser się stopi. Pokroić na kawałki i podawać z sałatą i śmietaną.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/02/Bardzo-meksykanski-sernik-z-tortilli.html