Wykonanie
Kolejny przepis od Ainsleya Harriott'a z książki "Meals in minutes". Jak zapowiedziałam rodzinie co zrobię na sobotni obiad, reakcja małżonka była następująca: "Znowu bez
mięsa". Jednak gdy tylko danie wylądowało na
stole, stosunek moich panów do dania uległ radykalnej zmianie. Usłyszałam, że jest super, pyszne i że wcale nie czuć, że tam nie ma
mięsa (a to z ich ust komplement).
Synio stwierdził, że to danie to 777 niebo. Córcia też zjadła całą swoją porcję.Danie w ramach akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"
Składniki:1 łyżka
oliwy1
cebula, posiekana1/2 - 1 łyżeczki
chilli400 g
pomidorów z
ziołami z puszki200 g mieszanych warzyw z mrożonki (dałam tylko
groszek)215 g
fasolki red kindey z puszki, osączonej5 placków tortilli150 g
sera cheddar, utartego
sól,
pieprzsałata,
śmietana do podaniaWykonanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni.Na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć
cebulkę aż się zezłoci. Dodać
chilli i
pomidory, smażyć 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać
mrożone warzywa i podgrzewać przez kolejne 4 minuty. Dodać
fasolkę, podgrzać i doprawić do smaku.Placek tortilli położyć na żaroodpornym talerzu (ja użyłam blachy do tarty), posmarować częścią sosu i posypać
serem. Wykładać kolejna placeki tortilli, sos i
ser. Na koniec na ostatnim placek dać tylko
ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 10 minut, aż
ser się stopi. Pokroić na kawałki i podawać z
sałatą i
śmietaną.
/wydrukuj przepis/