Babka cytrynowa jest idealna na Święta Wielkanocne. Jest delikatna i puszysta. Dzięki dodatkowi cytryny ma orzeźwiający smak, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie smakuje polana lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczową.Przepis jest na średnią babkę, ale można zrobić ją z podwójnych składników.Ciasto:3 jajka (białka oddzielone od żółtek)2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynapomarańczowa skórka kandyzowanaLukier:200 g cukru pudru2 łyżki soku z cytryny2 łyżki ciepłej wodyCytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na drobnych oczkach, a sok z cytryny wyciskamy do miseczki. Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, a na końcu stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy.Średnią formę do babki smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).Lukier: Sok z cytryny łączymy z ciepłą wodą. Do soku z wodą stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty, wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.Gotowym lukrem polewamy ostudzoną babkę. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u