ßßß Cookit - przepis na Babka Cytrynowa

Babka Cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Babka cytrynowa jest idealna na Święta Wielkanocne. Jest delikatna i puszysta. Dzięki dodatkowi cytryny ma orzeźwiający smak, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie smakuje polana lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis jest na średnią babkę, ale można zrobić ją z podwójnych składników.
Ciasto:
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
pomarańczowa skórka kandyzowana
Lukier:
200 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ciepłej wody
Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na drobnych oczkach, a sok z cytryny wyciskamy do miseczki. Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, a na końcu stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy.
Średnią formę do babki smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Lukier: Sok z cytryny łączymy z ciepłą wodą. Do soku z wodą stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty, wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gotowym lukrem polewamy ostudzoną babkę. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/04/babka-cytrynowa.html