ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa z kruszonym chlebem żytnim na zakwasie

Zupa ogórkowa z kruszonym chlebem żytnim na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Po nieudanej, pierwszej próbie wypieku chleba 100% żytniego na zakwasie, zostały mnie dwa bochny-cegły. Postanowiłam wykorzystać je do zupy ogórkowej. Ponieważ Przyjaciółka zostawiła mi kilka słoików ogórków, które nie zmieściły się podczas przeprowadzki do Kettering.
Gosiu - wielkie dzięki za owe domowej roboty cudeńka. Wielkie ukłony dla Pani Iny, która te wspaniałe przetwory zrobiła. Zasługują na pokazanie ich w pełnej krasie:
OTO: aromatyczne ogórki do zupy:
Podczas planowania tej zupy, gotuje też seler, który stworzy na jutro danie: "kotlety z selera" w kolejnym przepisie. Dlatego seler pokrojony jest w grube plastry.
Do zupy wkruszyłam twarde kawały nieudanego chleba na zakwasie, w gorącej zupce zmiękł on i pięknie pachniał...Zupa nabrała rustykalnego charakteru.
Zupa ogórkowa postna:
Słoik ogórków lub 400g kiszonych, starkowanych ze skórką
Warzywa: por, pietruszka, seler, marchew
Łyżka oliwy
Jogurt naturalny do zabielenia
Okruchy czerstwego chleba, najlepiej zakwasowca
Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony, odrobina soli
Źródło:http://wegefotokuchnia.blox.pl/2012/02/Zupa-ogorkowa-z-kruszonym-chlebem-zytnim-na.html