Wykonanie
Domowy
sok malinowy zawsze robiła mi mama, a od roku kupuję go w rodzinnej tłoczni
soków pod Kokaninem. Nie wiem
czemu, ale jakoś nigdy nie kręciło mnie robienie
soków. Oprócz tej "
wody z saturatora" to nigdy nie byłam nauczona pijania
wody z gęstym
sokiem do rozcieńczania. Wolałam zwykłą
wodę lub dobry sok "gotowy do picia". Kilka lat temu dostałam w prezencie "sokownik", czyli garnek do robienia
soków z
owoców . Nawet nie przeczytałam instrukcji, wepchnęłam gdzieś wysoko na półkę i stał nierozpakowany. Jak się okazało i na niego miał nastać czas.
W ostatni weekend odkrywałam smak od korzeni i u źródeł.
Jadłam dojrzałe, pękające od soku
wiśnie nadwiślanki prosto z drzewa i piłam
wodę z
wiśniowym sokiem.
Woda była zimna, gazowana i pieniła się po dodaniu do rubinowego
syropu. Tak smakowała kiedyś
woda z saturatora.Z wyprawy przywiozłam niespodziewaną skrzynkę
wiśni nadwiślanki z oznaczeniem ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Jest to typowa
wiśnia sokowa, ma wyraźnie mniejsze
owoce od odmian uprawnych, jednak wyjątkowo soczyste, ciemne, pięknie rubinowe. Mają dwukrotnie większą zawartość antocyjanów niż łutówka, dzięki
czemu owoce w trakcie obróbki cieplnej nie
tracą koloru, a sok i
przetwory z nich uzyskane mają wyjątkowo ciemny, bordowo-rubinowy kolor. Nadwiślanka ma wyjątkowo mocny aromat, jest kwaskowa, delikatnie cierpka. Zjadałam jej całe garście prosto z drzewa!
Wiśnia nadwiślanka uprawiana jest w paśmie nadwiślnym w
trzech województwach: mazowieckim (gminy Lipsko, Sienno, Solec n/Wisłą), świętokrzyskim (gminy Ożarów i Tarłów) i lubelskim (w powiecie kraśnickim, gmina Annopol). Pierwsze nasadzenia tej
wiśni pojawiły się na początku XX wielu w Słupii Nadbrzeżnej. Prawdopodobnie była to dzika siewka pochodząca z wolnego zapylenia
wiśni karłowej. Była idealna do zakładania bezpłatnych
sadów, gdyż rozmnaża się z odrostów korzeniowych. Wystarczy, że sadownik nie skosi w maju odrostów, które wyrastają z ziemi, a pod koniec lata ma już ładne, niemal 2 metrowe sadzonki. W latach międzywojennych rozpoczęła się jej produkcja na dużą skalę, a z czasem zamiast transportu lądowego, była przewożona do Sandomierza
drogą wodną. Dziś
wiśnię nadwiślankę produkuje 78 sadowników na obszarze ok 800-1000 hektarów, a jej roczna produkcja to ok 20.000 ton. W detalu można ją kupić tylko w rejonie produkcji, czyli okolicach Ożarowa i Słupii Nadbrzeżnej. Większość plonów skupywana jest do dalszej produkcji
dżemów,
soków i do mrożenia. Niestety producenci
przetworów z
wiśni nadwiślanki jeszcze nie oznaczają opakowań "wyprodukowano z
wiśni nadwiślanki", ale życzę sadownikom ze Słupii i okolic, by nastąpiło to jak najszybciej. Czekam na suzone
wiśnei nadwiślanki, na wspaniałe
konfitury i
soki z
wiśni nadwiślanki . Tymczasem sama taki dziś wyprodukowałam i jest wyśmienity!Tak po prawdzie to miałam ciut inne
plany na poniedziałek niż zajmowanie się 10 kilogramami
wiśni, ale
owoce nie mogły czekać. Całe szczęście, że syn wydrylował mi połowę. Kolejną partię wydrylowałam sama, ale do ostatnich 2 kilogramów cudownie soczystych
owoców uśmiechnął się… pan sokownik. Tak, ten zapomniany i niechciany w końcu dziś zadebiutował, a ja nawet przeczytałam instrukcję!Jak zrobić
sok wiśniowy w sokowniku?Nie ma nic prostszego, szczególnie, że … nie trzeba drylować
wiśni!umyj
wiśnie na sicie i pozostaw do odsączenia, nie trzeba ich drylowaćdo najniższej części sokownika wlej
wodę (od 1/2 do 3/4 pojemności garnka)do środkowej części zamontuj rurkę odpływową i zaciśnij na niej dołączony zacisk (lub klamerkę do bielizny)przełóż
wiśnie do najwyższej, perforowanej części sokownika z
cukrem lub bez (patrz niżej przepis)przykryj całość pokrywką i wstaw na duży płomień kuchenkigdy
woda w najniższej części zacznie wrzeć, możesz nieco zmniejszyć płomieńpo ok 20 minutach
owoce stracą nieco z objętościpo 60 minutach w środkowej części zbierze się już dość dużo soku, a
owoce wyraźnie opadną - od tej
pory możesz już zlewać sok, a także mieszać i lekko rozgniatać
owoce w najwyższej części, by wydobyć z nich jak najwięcej sokupamiętaj, by butelkę, do której będziesz zlewać sok ustawić poniżej poziomu odpływu rurkijeśli
owoce były z
cukrem*, możesz od razu szczelnie zakręcać butelki i nie ma potrzeby dalszego pasteryzowania
Sok z
wiśni "do picia"2 kg
wiśni*160g
cukruUmyte i odsączone
wiśnie wymieszaj z
cukrem, włóż do najwyższej części sokownika i wstaw całość na gaz (postępuj zgodnie z instrukcją powyżej). Gdy sok już będzie gotowy, zlej odrobinę do szklanki i spróbuj, czy jest odpowiednio słodki. Jeśli nie, dodaj ewentualnie jeszcze łyżkę lub dwie
cukry bezpośrednio do środkowej części, w której wytworzył się sok. Po zlaniu do butelek od razu je zakręcaj i odstawiaj do wystudzenia. Jeśli sok był zlewany na gorąco, nie ma potrzeby pasteryzowania. Pij z
lodem bez rozcieńczania.
Sok z
wiśni zagęszczany - do rozcieńczania2kg
wiśni*500g
cukruUmyte i odsączone
wiśnie włóż do najwyższej części sokownika i wstaw całość na gaz (postępuj zgodnie z instrukcją powyżej). Gdy sok już będzie gotowy, zlej całość do szerokiego garnka, dodaj
cukier, wymieszaj, by się rozpuścił i wstaw na niewielki płomień, by sok zredukował się o połowę. Gotowy, zagęszczony
syrop przelewaj do butelek i od razu zakręcaj Po zlaniu do butelek od razu je zakręcaj i odstawiaj do wystudzenia. Jeśli sok był zlewany na gorąco, nie ma potrzeby pasteryzowania. Sok zagęszczony podawaj zimą do
herbaty, a latem wlej niewielka ilość do szklanki, dodaj kostki
lodu i gałązkę
mięty, a następnie uzupełnij lodowatą, gazowaną
wodą. Cudowne orzeźwienie!*
soki zrobiłam z
wiśni nadwiślanki ChNP, która kupiłam bezpośrednio od pana
Śliwki, który jest największym producentem tej odmiany w Słupii. Jeśli tylko mieszkacie w okolicy, szukajcie tej wspaniałej
wiśni na domowe
przetwory, wystarczy zadzwonić do pana Janusza Suszyny ze Spółdzielni Producentów
Owoców i Warzyw "Nadwiślanka", który chętnie pomoże skontaktować z sadownikami