Wykonanie
Do zrobienia
dżemu potrzebujemy
owoców pozostałych nam z robienia
soku wiśniowego lub robimy ze świeżych
wiśni.
Składniki:
wiśniecukierewentualnie
sok z cytrynySposób przygotowania:1. Jeśli używamy świeżych
wiśni, to najpierw je myjemy i drylujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy
cukier i odstawiamy na noc. Natomiast jeżeli korzystamy z
wiśni pozostałych z robienia soku, również dosładzamy i odstawiamy.2. Następnego dnia smażymy
wiśnie ok 1,5-2 godzin, aż zgęstnieją. Czasem, jeśli zostaje nadal za dużo soku to przecedzam i mam dodatkowy słoik soku z
wiśni.3. Gotowy
dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i przykrywamy np. kocykiem, by wieczka ładnie "złapały".4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy
mieć większą pewność, że
dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i
dżem się dobrze trzyma:)Smacznego :)