ßßß
Składniki:wiśniecukierewentualnie sok z cytrynySposób przygotowania:1. Jeśli używamy świeżych wiśni, to najpierw je myjemy i drylujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i odstawiamy na noc. Natomiast jeżeli korzystamy z wiśni pozostałych z robienia soku, również dosładzamy i odstawiamy.2. Następnego dnia smażymy wiśnie ok 1,5-2 godzin, aż zgęstnieją. Czasem, jeśli zostaje nadal za dużo soku to przecedzam i mam dodatkowy słoik soku z wiśni.3. Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i przykrywamy np. kocykiem, by wieczka ładnie "złapały".4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)Smacznego :)