Wykonanie
Do przygotowania takiego soku na zimę potrzebny jest sokownik. Osobiście go nie posiadam, ale pożyczam od mamy. Można też usmażyć
wiśnie z
cukrem, następnie odcedzić sok, a z pozostałych
wiśni zrobić
dżem. Tak też kiedyś robiłam.
Składniki:5 kg
wiśnicukier - wszystko zależy od tego, jak słodki ma być nasz sokSposób przygotowania:1. Umyte i wydrylowane
wiśnie przekładamy do kosza sokownika i zasypujemy
cukrem.2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać
wodę w dolnym pojemniku.3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką, więc albo od razu napełniamy butelki lub słoiki, albo najpierw odprowadzamy sok do większego naczynia, a
potem ponownie podgrzewamy i uzupełniamy wcześniej przygotowane naczynia. Tak właśnie robię. Czasami, jeśli sok wyjdzie mi za kwaśny to można go podczas ponownego podgrzania jeszcze dosłodzić. Zakręcamy. Dla pewności można jeszcze zapasteryzować słoiki.4. Z
wiśni pozostałych w koszu z sokownika robimy
dżem.Smacznego :)