Wykonanie
Grzeszę kolejnym cudownie prostym i niezwykłym w smaku
ciastem. Tym razem z inspiracji Nigela Slatera. Nigel ma wyjątkową słabość do
cytryn i ciast
cytrynowych. Jego wilgotne, nasączane
syropem ciasto
cytrynowo-
tymiankowe smakuje fantastycznie z caffe macciato - mocnym, esencjonalnym
espresso "splamionym" pianką
mleczną. Upieczcie to pyszne ciasto na weekend albo na środę, bo jest szybkie i proste.
Ojjj do tego ciasta, do leniwego popołudnia z filiżanką dobrej
kawy cudownie brzmi " Black Coffee " brytyjskiej wokalistki jazzowej Claire Martin, znacie? Koniecznie posłuchajcie, aż chce się przeciągnąć…Nigela Slatera, wybitnego dziennikarza kulinarnego i publicystę miałam okazję poznać osobiście jesienią 2011 roku, gdy był gościem specjalnym kuchnia+ Food Film
Fest. Jedynym filmem fabularnym tej edycji festiwalu był "Tost - historia chłopięcego głodu", który powstał na podstawie autobiograficznej książki Nigela Slatera o tym samym tytule. Film wyśmienity, ze zjawiskową Heleną
Bohnam Carter, ale i książka niezwykła. Bardzo osobista, chwilami intymna. Jesli jeszcze jej nie czytaliście, poszperajcie w księgarniach. Opowiada o dzieciństwie i młodości autora. O tym jak odkrywał rozkosze podniebienia, jak zmagał się z doskonałością smaku lemon merigue pie, które piekła jego macocha. Ja do dziś nie
mogę zapomnieć tej opowieści.
Tym razem ciasto od Nigela, znów
cytrynowe, jednak niesamowicie proste. Wilgotne, nasączane
syropem,
cytrynowo-
tymiankowe z mielonymi
migdałami. Trochę przypomina mi włoską
torta caprese al limone . Przepis pochodzi z programu Nigela Slatera w BBC " Nigel Slater's Dish of the Day ". No wiecie, nie tylko "Nigellą" kuchnia brytyjska stoi, bo taki Nigel (Slater zresztą) także genialnie opowiada o jedzeniu i zaraża do gotowania. Obejrzyjcie na stronach BBC kilka przepisów z jego programu, a sami się przekonacie.
zmniejszyłam ilość
cukru w przepisie i moim zdaniem jest wystarczająco słodkie200g miękkiego
masła170g drobnego
cukru trzcinowego demerara4 spore
jajka od kur z wolnego wybiegu - w temperaturze pokojowej1 łyżeczka listków świeżego
tymiankuskórka otarta z 2 dużych
cytryn (op 5g)100g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100g mielonych
migdałów blanszowanych
syrop50g
cukrusok z 2 dużych
cytryn (ok 80ml)1/2 łyżeczki listków świeżego
tymiankuPrzygotuj blaszkę, w której będziesz piec ciasto i wyłóż papierem do pieczenia - może to być średnia keksówka lub dłuższa ćwibakówka (ok 38cm).Utrzyj na puch
masło z
cukrem, dodawaj
jajka po jednym, cały czas ubijając.Utrzyj w moździerzu
skórkę cytryny z listkami
tymianku i dodaj do ciasta. Wymieszaj razem
mąkę, proszek i zmielone drobniutko
migdały i dodawaj po łyżce co ciasta, cały czas upijając. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj i piecz ok 45-50 minut w temperaturze 160°C. Sprawdź ciasto patyczkiem - jeśli będzie zuchy, wyjmij je z piekarnika i od razu podziurkuj.Zagotuj
sok cytrynowy z
cukrem i listami
tymianku. Polewaj
syropem gorące ciasto, aż cały się wchłonie. Odstaw ciasto do wystudzenia. Wyjmij je z formy i krój, gdy już będzie całkiem zimne. Nigel sugeruje podawanie ciasta z gęstym,
greckim jogurtem. Pyszne i proste :)