Wykonanie
Zapraszacie dzieci do wspólnego przygotowywania Świąt? No jasne, że
potem trzeba zaplanować porządki, bo
mąka, ciasto , czy ziarenka
groszku są wszędzie, ale to taka frajda…Z
ciastem na pieczone pierogi jest prościej niż z klasycznym pierogowym - dzieci wałkują, wycinają kółeczka, a ja je nadziewam i ściśle sklejam.
Potem znów dzieci przejmują pałeczkę - ustawiają je pionowo na blasze wyłożonej papierem i malują roztrzepanym
białkiem jajka, by pięknie błyszczały. Bo to ciasto jest pięknie żółte i świetnie się z nim pracuje - jak to z
ciastem kruchym.

Mam nadzieję, że ten mój pomysł na podanie w tym roku kruchych pieczonych pierogów na Wigilię przypadnie Wam do gustu. Koniecznie napiszcie jak się udadzą! Ja je uwielbiam, naprawdę. Nie są w prawdzie tak "święte" jak nasze ukochane luksusowe wigilijne pierogi z
grzybami, które robię tylko raz w roku. Zdarza mi się przygotować pieczone pierogi na inną okazję w roku, albo właśnie do barszczu, czy jako "wnośne" na sylwestrową imprezę. Zawsze cieszą się ogromną popularnością i znikają - czy to na zimno, czy na gorąco.

Złociste, kruche, delikatne, ale jednocześnie solidne i sycące. Absolutnie doskonale smakują popijane wigilijnym barszczem na zakwasie . Nigdy przenigdy nie zdarza się, żeby było ich za dużo i nie było chętnych, by zjeść je nawet dzień, czy dwa po Wigilii. Bardzo polecam przygotowanie farszu do nich, czyli
kapusty z
grzybami nawet kilka tygodni przed Świętami. Surowe nadziane farszem i sklejone pierogi można zamrozić i piec w dniu Wigilii. Albo przygotować 2-3 dni wcześniej i surowe trzymać w lodówce, a piec wtedy, gdy już zwolni się piekarnik po karpiu :)340g
mąki pszennejspora szczypta
kurkumy (nada pierogom piękny żółty kolor)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru160g zimnego
masła2
żółtka3 łyżki gęstej
śmietany 18%jako farszu użyj
kapusty z
grzybami z tego przepisu - potrzebne będzie 1/2 składników
Mąkę przesiekaj z
kurkumą,
solą,
cukrem i
masłem, aż powstaną grudki. Dodaj
żółtka i
śmietanę i zagnieć szybko spójne ciasto. Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko omączonym blacie, wycinaj z niego dość grube, spore kółka (ok 10cm średnicy i 4-5 mm grubości). Na środku każdego kółka wyłóż łyżeczkę farszu z
kapusty i
grzybów,
sklej dokładnie brzegi i ustaw sklejeniem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy przygotujesz już wszystkie pierogi (z tych proporcji będzie ich ok 25-28szt), posmaruj je rozkłóconym
białkiem i wstaw do lodówki jeszcze na 20-30 minut.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ok 15-20 minut, aż pięknie się zezłocą.Podawaj gorące do wigilijnego barszczu albo
solo - jako króla stołu wigilijnego!