ßßß Cookit - przepis na Wigilijne pieczone pierogi

Wigilijne pieczone pierogi

nazwa

Wykonanie

Zapraszacie dzieci do wspólnego przygotowywania Świąt? No jasne, że potem trzeba zaplanować porządki, bo mąka, ciasto , czy ziarenka groszku są wszędzie, ale to taka frajda…
Z ciastem na pieczone pierogi jest prościej niż z klasycznym pierogowym - dzieci wałkują, wycinają kółeczka, a ja je nadziewam i ściśle sklejam. Potem znów dzieci przejmują pałeczkę - ustawiają je pionowo na blasze wyłożonej papierem i malują roztrzepanym białkiem jajka, by pięknie błyszczały. Bo to ciasto jest pięknie żółte i świetnie się z nim pracuje - jak to z ciastem kruchym.
Mam nadzieję, że ten mój pomysł na podanie w tym roku kruchych pieczonych pierogów na Wigilię przypadnie Wam do gustu. Koniecznie napiszcie jak się udadzą! Ja je uwielbiam, naprawdę. Nie są w prawdzie tak "święte" jak nasze ukochane luksusowe wigilijne pierogi z grzybami, które robię tylko raz w roku. Zdarza mi się przygotować pieczone pierogi na inną okazję w roku, albo właśnie do barszczu, czy jako "wnośne" na sylwestrową imprezę. Zawsze cieszą się ogromną popularnością i znikają - czy to na zimno, czy na gorąco.
Złociste, kruche, delikatne, ale jednocześnie solidne i sycące. Absolutnie doskonale smakują popijane wigilijnym barszczem na zakwasie . Nigdy przenigdy nie zdarza się, żeby było ich za dużo i nie było chętnych, by zjeść je nawet dzień, czy dwa po Wigilii. Bardzo polecam przygotowanie farszu do nich, czyli kapusty z grzybami nawet kilka tygodni przed Świętami. Surowe nadziane farszem i sklejone pierogi można zamrozić i piec w dniu Wigilii. Albo przygotować 2-3 dni wcześniej i surowe trzymać w lodówce, a piec wtedy, gdy już zwolni się piekarnik po karpiu :)
340g mąki pszennej
spora szczypta kurkumy (nada pierogom piękny żółty kolor)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
160g zimnego masła
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany 18%
jako farszu użyj kapusty z grzybami z tego przepisu - potrzebne będzie 1/2 składników
Mąkę przesiekaj z kurkumą, solą, cukrem i masłem, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć szybko spójne ciasto. Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko omączonym blacie, wycinaj z niego dość grube, spore kółka (ok 10cm średnicy i 4-5 mm grubości). Na środku każdego kółka wyłóż łyżeczkę farszu z kapusty i grzybów, sklej dokładnie brzegi i ustaw sklejeniem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy przygotujesz już wszystkie pierogi (z tych proporcji będzie ich ok 25-28szt), posmaruj je rozkłóconym białkiem i wstaw do lodówki jeszcze na 20-30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ok 15-20 minut, aż pięknie się zezłocą.
Podawaj gorące do wigilijnego barszczu albo solo - jako króla stołu wigilijnego!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/12/wigilijne-pieczone-pierogi.html