Wykonanie
Uwielbiany w Bułgarii, Macedonii, Turcji,
Serbii i Albanii. Kolejny w kolekcji naszych ukochanych chłodników letnich, który często stawiam na
stole w czasie weekendowego grillowania. Doskonały na początek, gdy jeszcze oczekujemy na mięsiwa, świetny na zaostrzenie apetytu. Idea jego przygotowania jest podobna do greckiego tzatziki, jednak chłodnik wymaga jeszcze mniej pracy - znacie tarator - chłodnik bałkański?

Czasami, a nawet cholernie często zazdroszczę narodom bałkańskim naturalnej pasji do muzyki. Potrafię na długie godziny zasiedzieć się w chorwackiej gospodzie, czy greckiej tawernie, w której kilku lokalnych muzyków po prostu dobrze się ze sobą zgrywa. Muzyka sama porywa do tańca, na
stole rakija, domowe
wina, wyśmienite lekkie dania. Żyć, samo się żyć chce!Lubicie Gorana Bregovica ?Tarator pierwszy raz zrobiłam nie mając zupełnie świadomości, że to co się "nie udało" okazać się może bałkańskim chłodnikiem. Lubicie tzatziki ? Sposobów i wariacji ich przygotowania jest wiele - z
miętą albo
koperkiem, ze skórką lub bez, ale najważniejsze to tyle, że tzatziki muszą być pachnące
czosnkiem i gęste od
jogurtu oraz wypestkowanych i dobrze odciśniętych
ogórków. Otóż kiedyś, zanim grecki kucharz nauczył mnie robić najlepsze tzatziki na świecie, próbowałam robić je z książki z greckimi przepisami. Wychodziło toto rzadkie, smaczne wprawdzie, ale zupełnie nie takie jak pamiętam z Aeginy, pierwszej greckiej wysepki, na której w życiu byłam. W tzatziki ważne jest, by
ogórki pozbawić pestek, dobrze odcisnąć i zrobić na gęsto. Tarator zaś, to rzadki chłodnik, wyśmienity, ale chłodnik do picia, czy podjadania łyżką, a nie widelcem jak tzatziki !

4
ogórki sałatkowe3 ząbki
czosnkupęczek drobniutko posiekanego
koperku300-350g gęstego
jogurtu naturalnego (bałkański lub nadburzański)1/2 szklanki kostek
loduopcjonalnie ok 200g
kefirułyżeczka
soku z cytrynysól morskapieprz grubo mielony
oliwa z oliwek extra virginObrane
ogórki,
czosnek i posiekany
koperek włóż do blendera i zmiksuj dokładnie. Dodaj
lód,
jogurt i ponownie zmiksuj - jeśli konsystencja jest rzadka, nie musisz już dodawać
kefiru, jeśli wciąż jest dość gęste dodaj nieco
kefiru dla rozrzedzenia. Dopraw do smaku
solą morską,
sokiem z cytryny,
czarnym pieprzem i
oliwą z oliwek.Podawaj bardzo zimne, skropione
oliwą z oliwek. Świetnie smakuje do dań z grilla, wśród których będą na przykład suvlaki, kofto-kiftety, czy kotleciki jagnięce. Pycha!