ßßß Cookit - przepis na Fistaszkowe ciasteczka

Fistaszkowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Wpadłam w popłoch kilka dni temu, gdy niespodziewanie odwiedziła mnie znajoma. Zapowiedziała swoje przybycie poprzedniego wieczoru, ot na kawę i pogaduchy. Akurat miałam kuchennego " niechcieja " tudzież " niemoga ", już nie pamiętam, który to akurat się wówczas przyplątał, a że zawsze w kredensie mam kilka puszek z ciasteczkami i spodami kruchych babeczek, nawet nie zajrzałam do nich, żeby sprawdzić ile dobroci mi jeszcze pozostało. Czyli o tym jak upiekłam ciasteczka fistaszkowe.
Godzinę przed jej przyjazdem skończyłam ostatnią partię tegorocznego pesto laskowego, włączyłam zdecydowanie mało sentymentalne dźwięki...
KONIECZNIE tego posłuchajcie! (niżej klik na strzałeczce)....
...i zabrałam się za nakrywanie stołu. Ku memu absolutnemu przerażeniu odkryłam, że ostały się dwa ostatnie, nieco nadkruszone już spody do babeczek i jakieś nędzne okruchy w ciasteczkowych puszkach! Na szczęście miałam garść malin zerwanych w ogrodzie, nalewkę malinową i śmietanę kremówkę. Na szybko zatem przygotowałam dwa pucharki triffle, wykorzystując pokruszone spody babeczkowe. Do kawy były wspaniałe, ale zaraz po wyjściu koleżanki postanowiłam wyciągnąć moją "ciasteczkową cookbook" i oto zabieram się za uzupełnianie puszek z ciastkami. Jako, że został mi słoiczek masła orzechowego, najpierw popełniłam ciasteczka fistaszkowe .
Wprawdzie zupełnie nie rozumiem fascynacji i zamiłowania do masła orzechowego amerykańskich znajomych, jednak czasami daję się namówić maleńtasom na upieczenie ciasteczek z masła fistaszkowego . Na grzance nie potrafiłabym go jeść, ale ciasteczka z jego dodatkiem są naprawdę smaczne.
200g miękkiego masła
350g cukru
270g masła fistaszkowego
100g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu wanilii
350g mąki
W misce utrzyj masło z cukrem, dodaj masło fistaszkowe, jogurt, proszek i esencję waniliową. Dodawaj partiami mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo luźne, można schłodzić je ok. 30 min w lodówce, ale nie jest to konieczne. Z ciasta zrób kulki nieco większe niż orzech laskowy i układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Lekko je spłaszcz jednocześnie wycinając wzorek w kratkę z pomocą kratki do robienia frytek. Piecz ok. 12 minut w temperaturze 175°C.
A w najbliższych dniach puszki w kredensie zapełnię jeszcze kilkoma rodzajami ciasteczek. Będą słonecznikowe z żurawiną, koniecznie pieguski z czekoladą, kokosowe guziczki, dwa rodzaje ciasteczek z siemieniem lnianym i ukochane chillibites, które "na dłużej" przechowuję w zamrażarce. A za miesiąc to już zacznę wypiekanie ciasteczek na Boże Narodzenie :)
No tak... chyba jestem również " ciasteczkomaniaczką " :0)
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/10/fistaszkowe-i-caa-masa-innych.html