ßßß
Taak... po niemiłosiernych upałach nastąpiło ochłodzenie i przelotne burze. Brzmi trochę jak prognoza pogody, ale co zrobić, kiedy to właśnie pogoda w dużym stopniu wpływa na humor i samopoczucie? Bo przecież pogoda nie może pomiędzy upałem, a deszczem. Ciągle z jednej skrajności w drugą. Ale cóż, taki mamy klimat. Dziś na poprawę humoru mam dla Was ciasto delikatne i lekko wilgotne.składniki:180 g mąki200 g cukru170 g masła180 g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 g czerwonej porzeczki2 jajkaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Owoce umyć i usnąć z nich ogonki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym przez chwilę. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć, następnie dodać jogurt i wymieszać. Na koniec dodać owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec w 175 º C przez ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podawać z lukrem lub cukrem pudrem.Smacznego! :)