ßßß
W międzyczasie Coffe Heaven usunęło brownie z oferty. Z tym przepisem, możesz brownie piec co drugi dzień. Zniewalający aromat czekolady, mnóstwo orzechów włoskich i ta fantastyczne chrupiąca skórka na wierzchu..... poezja (no prawie poemat). Cudownie smakuje ze szklanką zimnego mleka lub z gorącą cafe latte.200 g gorzkiej czekolady200 g masła100 g mąki300 g cukru6 jaj70 g łuskanych włoskich orzechówRozgrzej piekarnik do 200 st C. W międzyczasie, nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszaj i odstaw by czekoladowa lawa nieco przestygła (ja po prostu wrzucam czekoladę i masło do szklanej miarki i podgrzewam 2 lub 3 razy po 30 sekund w mikrofali, mieszając za każdym razem - szybsze i mniej zachodu).Jaja ubij mikserem na puch, stopniowo dodawaj cukier, a później mąkę. Do masy jajecznej wmiksuj przestudzoną czekoladę i lekko wymieszaj z bardzo grubo posiekanymi orzechami.Spód blachy wielkości 22-30 cm wyłóż pergaminem, ciasto wlej na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz zaledwie 18-20 minut. Wyjmij, ostudzić, okrój dookoła i podawaj pokrojone w kwadraty. Jeśli ktoś woli, może oprószyć pudrem, ale ja tego nigdy nie robię.Bardzo ważne – to ciasto nieco opada po jakimś czasie – tak ma być, dzięki temu jego spód jest wilgotnawy i bardzo aromatyczny. Najlepiej wstrzymać się z krojeniem do czasu, gdy ciasto całkiem wystygnie – ok. 6 godzin. Boshhh jakie pyszne!