ßßß
Czas przygotowania: 25minutCzas gotowania: 15minutPrzez Marzena 25 stycznia 2015O tym, że płatki owsiane powinny znaleźć się w każdej zdrowej diecie, przekonywać chyba nie trzeba nikogo. Są między innymi cennym źródłem witaminy E, B6, potasu, magnezu i przede wszystkim błonnika. Przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu i wpływają kojąco na system trawienny i nerwowy. Wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów.Smakują wyśmienicie w wielu potrawach począwszy od tradycyjnej owsianki, przez wegetariańskie kotlety, na łakociach skończywszy. Oto, jak łatwo przyrządzić z nich smaczne i zdrowe ciasteczka.Składnikipłatki owsiane górskie - 2 szklankimąka orkiszowa z pełnego przemiału - 1 i 1/2 szklankibrązowy cukier - 3/4 szklankiorzechy włoskie - 1/3 szklankirodzynku lub suszona żyrawina - 1/3 szklankiskrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczkiproszek do pieczenia bez aluminium - 1/2 łyżeczkisoda do pieczenia - 1/2 łyżeczkicynamon - 1 łyżeczkasól - 1/2 łyżeczkisiemię lniane mielone - 2 łyżkigorąca woda - 6 łyżekolej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 1 szklankaInstrukcje1. Do kubka wsypujemy siemię lniane i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby papka zgęstniała do konsystencji kleistego żelu.2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C (350F).3.W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, za wyjątkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego.4. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku lub w mikrofalówce. Dodajemy olej i papkę z siemienia lnianego do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.5. Następnie łyżką wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z jednej łyżki mieszanki wychodzi jedno ciasteczko. Jeśli trzeba delikatnie spłaszczamy ciasteczka na blasze.6. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru. Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek owsianych.