Wykonanie

Absolutnie fenomenalna zupa - krem, przygotowana na bazie pieczonych
buraków i
soku jabłkowego.
Ser kozi i
chrzan nadają jej dodatkowo charakteru i wspaniale podkreślają smak. Nas oczarowała. Ten genialny w swej prostocie przepis stworzyli Zwycięzcy VI edycji Konkursu "Zgotuj Sobie Sukces" - Igor Antoszewski i Michał Wester - uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.O samym konkursie i jego zasadach przeczytacie poniżej, a teraz przepis, który koniecznie musicie wypróbować. Bardzo Wam polecam :)Składniki na 4 porcje:600g
buraków (2 średnie sztuki)200ml
wywaru warzywnego400ml
soku jabłkowego100g
masła100g
sera koziego50g
chrzanusól do smakuzielone
jabłko do dekoracji
Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową i ułożyć w blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 stopni przez 1 godzinę. Obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Masło rozgrzać w rondelku, a na rozgrzane wrzucić
buraczki i podsmażać chwilę. Następnie wlać
wywar warzywny i sok z
jabłka i gotować. Gotować do momentu odparowania płynu do ok 1/3 objętości. Zmiksować dokładnie na gładziuteńki krem. Doprawić do smaku
solą.
Jabłko obrać i pokroić w julienne (średniej wielkości równe słupki).
Chrzan zetrzeć (ja korzystałam z
chrzanu tartego wymieszanego ze
śmietanką - też doskonale się sprawdzi).Na talerzu pokruszyć
ser kozi, wlać delikatnie zupę-krem. Wierzch udekorować pokruszonym
serem kozim, tartym
chrzanem i pokrojonym
jabłkiem. Podawać od razu. Smacznego :)




A teraz słów kilka o samym Konkursie...14 listopada 2014 roku w Warszawie odbył się finał VI edycji prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Zgotuj Sobie Sukces", organizowanego przez firmę MAKRO Cash&Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.Dwanaście zespołów
młodych kucharzy (do 24 roku życia) z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania głównego z wcześniej nieznanych produktów (tzw. "black box").W pudle znajdowały się na pozór łatwe składniki:
łosoś norweski,
kurczak w całości,
pomidory pelati,
suszone grzyby,
śmietana 36%,
mąka oraz dodatki
warzywne i owocowe, a także
przyprawy.Zadaniem uczestników było przygotowanie sześciu porcji dania głównego, oraz przystawki w czasie zaledwie 90 minut.Potrawy które przygotowali były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Nad ich obradami czuwał Zenon Hołubowski - jeden z dwóch
polskich kucharzy z certyfikatem Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni - Executive Chef World Association of Chefs (WACS). Popisy
młodych uczestników poddawane były również ocenie dziennikarzy, krytyków kulinarnych oraz właścicieli restauracji (Paweł Loroch, Michał Miazek,
Maria Burska, Edwin Kaniuk, Barbara i Piotr Adamczewscy, Agata Godlewska oraz Robert Sowa).Zawód kucharza jest dla wszystkich uczestników pomysłem na siebie i swoją przyszłość. Wielu z nich podkreślało że gotowaniem pasjonują się od dziecka. Prawie każdy z nich marzy o tym by w przyszłości prowadzić własną restaurację. Wcześniej jednak pragną uczyć się od najlepszych.Marcin Piotrowski – członek jury profesjonalnego, ekspert kulinarny, zgadza się z tym, że profesja mistrza kuchni to zawód z przyszłością. "Nie wydaje mi się, by nadeszły kiedyś takie czasy, w których ktoś stwierdzi, że nie będziemy jedli". – dodaje. "Kto może marzyć o karierze w tym zawodzie? - Pasjonat, ktoś bardzo zaangażowany (...). Jeśli ktoś jest zamknięty w sobie, to ciężko mu będzie budować relacje z klientem. Mamy przecież coraz więcej restauracji, gdzie kucharze podają swoje dania, wychodzą z kuchni, w których kelner tylko zaprasza do stolika, podaje
napoje i przyjmuje rachunek. Kucharz przejmuje cały serwis, opowiada historię, jak i z czego przygotował potrawę, skąd pochodzą produkty".Celem konkursu jest wspieranie
młodych talentów kulinarnych z których kiedyś wyrosną szefowie. Drugim bardzo istotnym zadaniem i celem jest wsparcie szkół gastronomicznych mających ograniczone możliwości do zaprezentowania się na arenie nie tylko polskiej, ale i międzynarodowej.Nagrodą za drugie miejsce dla laureatów było 6000 zł, zaś za trzecie miejsce - kwota 4000 zł. Do tego nagrody rzeczowe dla szkół i
bony na zakupy w MAKRO dla nauczycieli.Do finału konkursu "Zgotuj Sobie Sukces" dostają się najlepsi.Szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości - Grzegorz Kazubski, jako doświadczony szef kuchni przyszłym kandydatom radzi:" Aby zostać dobrym kucharzem, trzeba sobie zgotować sukces. O sukcesie decyduje kilka rzeczy: trzeba kochać ten zawód, bo to ciężki kawałek
chleba i trudna praca. Trening, pasja, kreatywność i wytrwałość – to one kształtują przyszłego mistrza. „Zgotuj sobie sukces!” to giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich możliwości. (...) Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery".materiały: www.makro.pl