Wykonanie
Chipsy z dyni to doskonała, zdrowa przekąska na popołudnie przed komputerem lub telewizorem.O ile jednak wiele
warzyw i owoców można cienko pokroić nożem, o tyle aby przygotować
chipsy z dyni nie obejdzie się bez dobrej szatkownicy.Moja Multi Szatkownica Tupperware doskonale spełniła swoje zadanie :)Składniki2 średniej wielkości
dynie (podczas suszenia
dynia bardzo się
kurczy) z dość miękką nie zdrewniałą skórkąopcjonalnie
sól i ulubione
przyprawySprzętMulti Szatkownica Tupperwaresuszarka do
warzyw i owocówPrzygotowanie
Dynię dokładnie umyć i przekroić na kilka części. Jeśli skóra jest bardzo twarda, to najlepiej skroić ją
ostrym nożem. Usunąć pestki i włókna, a następnie poszatkować na cienkie plasterki.Plastry dyni ułożyć na sitach suszarki. Czas suszenia w przypadku mojej suszarki i plastrów o grubości 1mm wynosi około 4 godzin.
Chipsy z dyni są można też wykorzystać jako dekorację wielu potraw lub zmielić i stosować jako
przyprawę.albo zagęszczacz do zup.