ßßß Cookit - przepis na Sernik Słonecznikowiec - sernik waniliowy z masą karmelową i prażonym słonecznikiem

Sernik Słonecznikowiec - sernik waniliowy z masą karmelową i prażonym słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Ja wiem, że za każdym razem jak pojawia się nowy sernik na blogu to mówię, że trafia do grupy najlepszych jakie jadłam, ale nic na to nie poradzę :) Kocham serniki miłością absolutną :) Dzisiejszy znaleziony na blogu Polish Country House Kitchen jest cudownie kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, delikatny na pieczonym kruchym spodzie z obłędnie słodką i chrupiącą warstwą masy kajmakowej z prażonym słonecznikiem tym podobnym do ciasta "Słonecznikowiec" (klik). Bardzo Wam polecam !!!
Składniki na prażony słonecznik:
250g pestek słonecznika
120g masła
5 łyżek mleka
3/4 szkl cukru
3/4 płaskiej łyżeczki doli
Wszystkie składniki rozgrzać w rondelu. Wsypać słonecznik i zagotować. Masę przelać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z wyposażenia piekarnika i równo rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut na złoto w temp 170-180 stopni. Uważać żeby nie przypalić, bo słonecznik będzie gorzki. Upieczony wystudzić, a następnie drobno pokruszyć.
Składniki na spód:
1szkl mąki pszennej tortowej
130g masła
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1 jajko
ok. 70g prażonego słonecznika
Masło posiekać dokładnie z cukrem, solą. Dodać jajko i prażony słonecznik. Wyrobić szybko ciasto. Ulepić kulę i wstawić na chwile do zamrażalki lub lodówki celem schłodzenia.
Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), a boki natłuścić.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp 200-210 stopni ok 20 minut.
Składniki na masę serową:
850g tłustego sera twarogowego wiaderkowego (lub zwykły zmielony trzykrotnie)
250g serka mascarpone
300g serka kremowego (minimum 18%)
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 laska wanilii (wyskrobane ziarenka)
150g rozpuszczonego masła (przestudzone)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać na podpieczony spód. Dno tortownicy owinąć szczelnie folią aluminiową i umieścić ją w większej prostokątnej blaszce. Do prostokątnej blaszki (mniej więcej do połowy wysokości tortownicy) nalać wrzątku i całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 200 stopni. Potem zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec kolejne 40 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić a następnie przełożyć do lodówki i studzić całą noc.
Składniki na masę kajmakową:
200g miękkiego masła
400g masy kajmakowej
prażony słonecznik
Masło utrzeć na puch. Dodać masę kajmakową i zmiksować. Na koniec wmieszać prażony słonecznik. Masę przełożyć na wierzch sernika, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/12/sernik-sonecznikowiec-sernik-waniliowy.html