Wykonanie

Ja wiem, że za każdym razem jak pojawia się nowy sernik na blogu to mówię, że trafia do grupy najlepszych jakie
jadłam, ale nic na to nie poradzę :) Kocham serniki miłością
absolutną :) Dzisiejszy znaleziony na blogu Polish Country House Kitchen jest cudownie kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli
wodnej, delikatny na pieczonym kruchym spodzie z obłędnie słodką i chrupiącą warstwą masy kajmakowej z prażonym
słonecznikiem tym podobnym do ciasta "Słonecznikowiec" (klik). Bardzo Wam polecam !!!Składniki na prażony
słonecznik:250g pestek
słonecznika120g
masła5 łyżek
mleka3/4 szkl
cukru3/4 płaskiej łyżeczki doliWszystkie składniki rozgrzać w rondelu. Wsypać
słonecznik i zagotować. Masę przelać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z wyposażenia piekarnika i równo rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut na złoto w temp 170-180 stopni. Uważać żeby nie przypalić, bo
słonecznik będzie gorzki. Upieczony wystudzić, a następnie drobno pokruszyć.Składniki na spód:1szkl
mąki pszennej tortowej130g
masła1/2 szkl
cukruszczypta
soli1
jajkook. 70g prażonego
słonecznikaMasło posiekać dokładnie z
cukrem,
solą. Dodać
jajko i prażony
słonecznik. Wyrobić szybko ciasto. Ulepić kulę i wstawić na chwile do zamrażalki lub lodówki celem schłodzenia.Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), a boki natłuścić.Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp 200-210 stopni ok 20 minut.Składniki na masę
serową:850g
tłustego sera twarogowego wiaderkowego (lub zwykły zmielony trzykrotnie)250g
serka mascarpone300g
serka kremowego (minimum 18%)4
jajka3/4 szkl
cukru1
laska wanilii (wyskrobane ziarenka)150g rozpuszczonego
masła (przestudzone)Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać na podpieczony spód. Dno tortownicy owinąć szczelnie folią aluminiową i umieścić ją w większej prostokątnej blaszce. Do prostokątnej blaszki (mniej więcej do połowy wysokości tortownicy) nalać wrzątku i całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 200 stopni.
Potem zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec kolejne 40 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić a następnie przełożyć do lodówki i studzić całą noc.Składniki na masę kajmakową:200g miękkiego
masła400g masy kajmakowejprażony
słonecznikMasło utrzeć na puch. Dodać masę kajmakową i zmiksować. Na koniec wmieszać prażony
słonecznik. Masę przełożyć na wierzch sernika, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Smacznego :)

