Wykonanie

Kluski leniwe to jedno z ulubionych dań moich dzieci :) Dzisiaj w jesiennym nastroju z cudownymi kolorami za oknem postanowiłam pokombinować troszkę i podać je w
cynamonowo-dyniowej wersji :) Troszkę się bałam co z tego wyjdzie, ale
powiem Wam że wyszło pysznie :) Bazą był podstawowy przepis na kluski leniwe (klik), który wzbogaciłam o
cynamon,
dynię i słodką
śmietankę. Bardzo Wam polecam :)Składniki:250g
sera twarogowego1
jajkoszczypta
soli20g
cynamonowego cukru waniliowego (lub
wanilia pomieszana z
cynamonem)150g puree z dyni (klik)12-13 łyżek
mąki pszennej (w zależności od stopnia wilgotności puree)1-2 łyżki roztopionego
masła do polaniaWsz ystkie składniki bardzo dobrze wyrobić w malakserze. Przełożyć na stolnicę. Uformować wałeczek, spłaszczyć go troszkę (tak żeby miał ok 3 cm szerokości). Drugim końcem noża powyciskać w cieście poprzeczne paski w jedną i drugą stronę (zrobić taką krateczkę).Pokroić w poprzek robiąc romby. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia ok. 3 minuty. Ugotowane odcedzić, a następnie polać roztopionym
masłem i wymieszać (dzięki temu się nie posklejają).Składniki na
cynamonową śmietankę:250g
śmietany 30% (może być też
jogurt grecki)1/3 łyżeczki
cynamonu3-4 łyżeczki
cukru waniliowego (klik)2 łyżeczki
cukruWszystkie składniki na
śmietankę dokładnie wymieszać. Kluseczki wykładać na talerz i polać
śmietanką. Smacznego :)

