Wykonanie
Jakoś zdecydowanie częściej sięgamy po muffinki w słodkiej wersji. Szczerze mówiąc sama nie wiem dlaczego, bo przecież ich maleńka zgrabna forma doskonale się sprawdzi jako przekąska w podróży lub zdrowe drugie śniadanie. Dzisiaj więc postanowiłam właśnie sorzystać z wytrawnego przepisu zaczerpniętego z mojej ulubionej ksiązki "Kuchnia domowa - muffinki" -Le Cordon Bleu.Muffinki są przepyszne! Fantastycznie smakują z
masłem i
kiszonym ogórkiem :) Cudowna zdrowa przekąska. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na 12 szt:4 łyżki ziarna
sezamu4 łyżki
ziarna słonecznika50g pestek dyni375g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli60g
cheddara (startego)50g
parmezanu (startego)2
jajka250 ml
mleka125g stopionego
masłaponadto:1-2 łyżki ziaren
sezamu do posypaniaPiekarnik rozgrzać do 210 stopni. Blachę na muffinki natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
Sezam,
słonecznik i
dynię prażyć kilka minut na suchej teflonowej patelni do zezłocenia. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski żeby wystygły.
Mąkę wymieszać z
solą,
proszkiem do pieczenia, startymi
serami i ziarnami. Zrobić dołek, wlać
jajka roztrzepane z
mlekiem i stopione
masło. Szybko, ale dobrze wymieszać.Ciasto ponakładać do formy muffinkowej do 3/4 wysokości. Wierzch posypać ziarnami
sezamu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-23 minuty. Studzić na kratce. Smacznego :)




