Wykonanie

To będzie u nas w domu
absolutny hit! Zakochałam się w tym smaku! Fenomenalna panna cotta lekko miodowa, z idealną
galaretką na bazie Nestea Zimowa
śliwka. Całość jest właśnie inspirowana tym smakiem. Do tego
sos śliwkowy na
czerwonym winie z dodatkiem
miodu.... Rewelacja! Propozycja ta bierze udział w konkursie organizowanym przez Nestea. Dla mnie połączenie absolutnie idealne i cudownie się uzupełniające! Idealna harmonia smaków....Bardzo, ale to bardzo Wam polecam!!!! Musicie koniecznie spróbować!!!!Składniki na
galaretkę Nestea:125ml Nestea Zimowa
śliwka3/4 łyżeczki
żelatynyŻelatynę zalać dwoma łyżeczkami Nestea i odstawić na 10 minut do napęcznienie. Pozostałą Nestea podgrzać bardzo mocno. Do gorącej dodać namoczoną
żelatynę i bardzo dokładnie rozmieszać. Przelać do dwóch dużych lub czterech mniejszych filiżanek. Odstawić do lodówki do stężeniaSkładniki na panna cottę:330ml
śmietany kremówki1,5 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
miodu2 łyżeczki
żelatyny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoŻelatynę namoczyć w minimalnej ilości
wody i odstawić do napęcznienia.
Śmietanę podgrzać z
cukrem i
miodem. Do gorącej dodać namoczoną
żelatynę i ekstrakt. Wymieszać bardzo dokładnie na gładko. Lekko przestudzić, a następnie wlać na stężałą
galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia.Składniki na
sos śliwkowy:3/4 szkl
wina czerwonego wytrawnego1 łyżeczka
miodu1 łyżka
cukru10 szt suszonych
śliwek1 łyżeczka
skrobi kukurydzianejŚliwki,
wino,
cukier i
miód umieścić w rondelku i podgrzewać. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 5 minut do momentu aż
śliwki zmiękną. Następnie wyjąć 6
śliwek i odłożyć je. Dodać
skrobię, zmiksować i zagotować. Wystudzić.Gotową panna cottę wyłożyć na talerz "do góry dnem".
Galaretka powinna się znaleźć teraz na górze deseru. By ułatwić sobie wyjęcie z filiżanek można ją delikatnie i na krótko (!) zanurzyć we wrzątku, wówczas deser powinien ładnie wyjść. Udekorować sosem i wcześniej odłożonymi
śliwkami. Można również dodać cząstki
pomarańczy.Smacznego :)



