ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z pomarańczową galaretką

Panna cotta z pomarańczową galaretką

nazwa

Wykonanie

Szybki deser, jaki przygotowałam na wczorajsze urodziny męża. Tort będzie dopiero w weekend, a wczoraj aby uczcić czymś słodkim ten dzień zrobiłam panna cottę (oszukaną, bo nie gotowałam śmietanki więc wyszło bardziej ptasie mleczko) z pomarańczową galaretką. W sam raz na wieczór - lekka i delikatna, w sam raz słodka i przełamana kwaskowatą galaretką.
SKŁADNIKI:
1 galaretka pomarańczowa
300 ml wrzątku
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1,5 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzątku
1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku. Przelać do salaterek (można przechylić je na bok, wtedy wyjdą tak jak na zdjęciu), wystudzić odstawić do lodówki do stężenia.
2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić (od ciepłej może się zważyć śmietanka).
3. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać 2 łyżki do żelatyny, wymieszać dobrze, całość przełożyć z powrotem do śmietanki i zmiksować razem do połączenia składników. Wyłożyć na galaretkę. Schłodzić w lodówce.
Do dekoracji posłużyły mi serduszka z galaretki (zrobione w foremce do lodu i zamrożone żeby łatwiej było je wyjąć) oraz listki mięty.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/02/pannacotta-z-pomaranczowa-galaretka.html