ßßß Cookit - przepis na Sernik podwójnie Michałkowy - obłędny

Sernik podwójnie Michałkowy - obłędny

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na cudowny sernik o smaku Michałków. Jest fenomenalny w smaku i jestem z niego baaardzo dumna :) Nie sądziłam, że wyjdzie mi coś tak pysznego z mojego kombinowania :) Punktem wyjścia był przepis na tort Michałkowy . Wielbiciele tych czekoladek będą zachwyceni ! Sernik zniknął tak szybko że cudem zdążyłam zrobić mu zdjęcie... Chwilę później już nie było co fotografować ;) Bardzo, ale to baaardzo Wam polecam!
Składniki na spód:
210g ciasteczek digestive
70g miękkiego masła
2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę serową:
1kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego
3 duże jajka
200g mleka skondensowanego niesłodzonego tłustego 7,5%
1 szkl mleka w proszku
4 łyżki rumu
4 łyżki cukru z wanilią (klik)
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (w proszku)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części.
ponadto:
250g orzeszków ziemnych niesolonych
100g białej czekolady
5szt michałków w białej czekoladzie
100g deserowej czekolady
5szt michałków w ciemnej czekoladzie
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać drobno (nie mielić na pył, ale drobniuteńko posiekać). Podzielić je na dwie części (wyjdzie po ok. 6 łyżek).
Czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych (każdą osobno). Michałki pokroić w kawałeczki (plastry- również każde osobno.)
Do jednej części masy serowej dodać roztopioną białą czekoladę, połowę orzeszków i białe michałki, a do drugiej części dodać deserową czekoladę, czekoladowe michałki i druga połowę orzeszków.
Na ciasteczkowy spód wylać ciemną masę serową i wyrównać. Następnie bardzo delikatnie łyżka po łyżce (!) wykładać jasną masę serową. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjąć i wystudzić, a następnie chłodzić przez noc w lodówce.
do dekoracji:
100g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany kremówki
po kilka michałków do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka lub śmietany kremówki. Gładką i rozpuszczoną wylać na sernik. Udekorować kawałkami michałków.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/12/sernik-podwojnie-michakowy-obedny.html