Wykonanie

Dzisiaj chcę się z
Wami podzielić przepisem na cudowny sernik o smaku Michałków. Jest fenomenalny w smaku i jestem z niego baaardzo dumna :) Nie sądziłam, że wyjdzie mi coś tak pysznego z mojego kombinowania :) Punktem wyjścia był przepis na tort Michałkowy . Wielbiciele tych
czekoladek będą zachwyceni ! Sernik zniknął tak szybko że cudem zdążyłam zrobić mu zdjęcie... Chwilę później już nie było co fotografować ;) Bardzo, ale to baaardzo Wam polecam!Składniki na spód:210g
ciasteczek digestive70g miękkiego
masła2 łyżki
orzeszków ziemnych niesolonych1 łyżka
brązowego cukruWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód wylepić masą
ciasteczkową. Wstawić do lodówki na 30 minut.Składniki na masę
serową:1kg
sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego3 duże
jajka200g
mleka skondensowanego niesłodzonego tłustego 7,5%1 szkl
mleka w proszku4 łyżki
rumu4 łyżki
cukru z
wanilią (klik)2 płaskie łyżki budyniu
waniliowego lub
śmietankowego (w proszku)Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części.ponadto:250g
orzeszków ziemnych niesolonych100g
białej czekolady5szt michałków w białej
czekoladzie100g
deserowej czekolady5szt michałków w ciemnej
czekoladzieOrzeszki uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać drobno (nie mielić na pył, ale drobniuteńko posiekać). Podzielić je na dwie części (wyjdzie po ok. 6 łyżek).
Czekolady rozpuścić w kąpielach
wodnych (każdą osobno). Michałki pokroić w kawałeczki (plastry- również każde osobno.)Do jednej części masy serowej dodać roztopioną
białą czekoladę, połowę orzeszków i białe michałki, a do drugiej części dodać
deserową czekoladę,
czekoladowe michałki i druga połowę orzeszków.Na
ciasteczkowy spód wylać ciemną masę
serową i wyrównać. Następnie bardzo delikatnie łyżka po łyżce (!) wykładać jasną masę
serową. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjąć i wystudzić, a następnie chłodzić przez noc w lodówce.do dekoracji:100g
czekolady mlecznej2 łyżki
śmietany kremówkipo kilka michałków do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z odrobiną
mleka lub
śmietany kremówki. Gładką i rozpuszczoną wylać na sernik. Udekorować kawałkami michałków.Smacznego :)


