Wykonanie
Idealne
powidła śliwkowe z dodatkiem
czekolady. Cudowne do ciast i deserów. Równie wspaniałe wyjdą z
wiśni. Z podanych proporcji wychodzą 2 słoiczki o pojemności 200ml. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam bardzo :)Składniki:1 kg
śliwek lub
wiśni*300g
cukru1/4 szkl
wody30g
kakao1 łyżka
rumu*w przypadku
wiśni nie trzeba ich wcześniej miksować.
Śliwki umyć, wypestkować, zmiksować, zasypać
cukrem. Całość umieścić w garnku o grubym dnie i gotować bez przykrycia na małym ogniu ok 2 godziny. Powinny zgęstnieć.
Rum dokładnie wymieszać z
wodą i
kakao. Wlać do
śliwek i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę. Gorąca nałożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 minut. Smacznego :)