ßßß Cookit - przepis na Czekowiśnia, czyli konfitura wiśniowa dla łasuchów

Czekowiśnia, czyli konfitura wiśniowa dla łasuchów

nazwa

Składniki

Wykonanie

Luksusowa wersja konfitury, na którą pozwalam sobie tylko od czasu do czasu... nazywam ją 'edycją limitowaną' ;-). Nie przygotowuję na zimę, ponieważ w Walii nie mam dostępu do świeżych wiśni. Zawsze robię z mrożonych, kiedy tylko najdzie nas ochota. Smakuje jak najlepsze wiśnie w czekoladzie i jest niezastąpiona do wszelakich deserów. Czemu teraz o niej wspominam, skoro sezon wiśniowy dawno za nami? Przepyszna wychodzi również ze śliwek węgierek (nazywana bywa 'śliwkową nutellą'). Warto wypróbować!
Składniki na 2 słoiczki 300 ml:
1 kg dojrzałych wiśni, wydrylowanych (mogą być mrożone)*
300 g cukru lub więcej, do smaku
30 g kakao
1 łyżka rumu
Wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Zagotować. Gotować na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. Najlepiej gotowanie takie rozłożyć na dwa dni (około 2 godzin dziennie).
Kiedy konfitura będzie już dość gęsta, kakao rozrobić z rumem w 1/4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, dodać do konfitury i wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę. Jeszcze gorącą nakładać do suchych i wyparzonych słoików. Można zapasteryzować.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.
* Czekośliwka - śliwki należy przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować blenderem już podczas gotowania.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów 'ChilliBite' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/czekowisnia,-czyli-konfitura-wisniowa-dla-lasuchow