ßßß
Wersja z kakao jest równie czekoladowa w smaku, o ile dodamy odpowiednią jego ilość i użyjemy dobrego, ciemnego kakao do wypieków. Najlepiej jest sprawdzić podczas smażenia smak powideł, być może będziecie musieli dodać cukier lub więcej kakao, jeśli wasze śliwki nie będą wystarczająco słodkie i aromatyczne.Z poniższych proporcji składników przygotujecie około 800g gotowego produktu, czyli cztery małe słoiczki (takie, jak widoczny na zdjęciu).CzekośliwkaSkładniki:1,2 kg słodkich, dojrzałych śliwek węgierek4-5 łyżek dobrej jakości ciemnego, gorzkiego kakaokilka łyżek wodyopcjonalnie cukier do smaku
Wykonanie:- śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki- przygotowane owoce przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, zalać kilkoma łyżkami wody, aby śliwki nie przywarły do dna, zanim puszczą sok- gotować aż śliwki puszczą sok, zmiękną i zaczną się rozpadać, podczas tego procesu mieszać, aby owoce nie przywarły do dna- jeśli śliwki nie są odpowiednio słodkie, można dodać do smaku cukier- w końcowej fazie, gdy sok odparuje, a owoce zaczną przypominać powidła, smażyć na małej mocy palnika, często mieszając- jeśli konsystencja powideł nam odpowiada, przesiać do nich kakao, wymieszać, smażyć jeszcze przez kilka minut- gotową czekośliwkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować lub przechowywać do kilku dni w lodówce