Wykonanie
Czekośliwka to
powidła śliwkowe o smaku
czekoladowym. Istnieje kilka wersji tego produktu: z
czekoladą, z
kakao lub z dwoma tymi składnikami na raz. Niektórzy też dodają
cukier, który łagodzi ewentualny cierpki smak
śliwek i jest dodatkowym konserwantem w przypadku chęci pasteryzacji czekośliwki i dalszego jej przechowywania.Mój przepis nie uwzględnia
czekolady, nie znajdziecie też w nim
cukru. Czekośliwkę można przygotować tylko z dwóch składników :
owoców i
kakao, i również będzie smakować wybornie. Jest to nie tylko mniej kaloryczna wersja, ale również bezpieczniejsza - podobno czekośliwka, która zawiera niezbyt dobrej jakości
czekoladę, może się zepsuć po dłuższym czasie leżakowania (w przypadku jej pasteryzacji i przechowywania).Bez obaw jednak, jeśli nie wyobrażacie sobie tych powideł bez dodatku
czekolady. Czekośliwkę przygotowaną z
kakao, możecie tuż przed podaniem wzbogacić o kilka kostek ulubionej
czekolady, uprzednio rozpuszczonej.Do czekośliwki najlepiej jest wykorzystać słodkie, dojrzałe
śliwki węgierki, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do nich
cukru.
Śliwki można smażyć w kawałkach lub rozdrobnione blenderem na mus, jeśli wolicie gładką czekośliwkę.
Wersja z
kakao jest równie czekoladowa w smaku, o ile dodamy odpowiednią jego ilość i użyjemy dobrego, ciemnego
kakao do wypieków. Najlepiej jest sprawdzić podczas smażenia smak powideł, być może będziecie musieli dodać
cukier lub więcej
kakao, jeśli wasze
śliwki nie będą wystarczająco słodkie i aromatyczne.Z poniższych proporcji składników przygotujecie około 800g gotowego produktu, czyli cztery małe słoiczki (takie, jak widoczny na zdjęciu).CzekośliwkaSkładniki:1,2 kg słodkich, dojrzałych
śliwek węgierek4-5 łyżek dobrej jakości ciemnego, gorzkiego
kakaokilka łyżek
wodyopcjonalnie
cukier do smaku
Wykonanie:-
śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki- przygotowane
owoce przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, zalać kilkoma łyżkami
wody, aby
śliwki nie przywarły do dna, zanim puszczą sok- gotować aż
śliwki puszczą sok, zmiękną i zaczną się rozpadać, podczas tego procesu mieszać, aby
owoce nie przywarły do dna- jeśli
śliwki nie są odpowiednio słodkie, można dodać do smaku
cukier- w końcowej fazie, gdy sok odparuje, a
owoce zaczną przypominać powidła, smażyć na małej mocy palnika, często mieszając- jeśli konsystencja powideł nam odpowiada, przesiać do nich
kakao, wymieszać, smażyć jeszcze przez kilka minut- gotową czekośliwkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować lub przechowywać do kilku dni w lodówce