Wykonanie

Kocham wszystko co
kokosowe. Do sernika
kokosowego już się przymierzałam czas jakiś, ale chyba żaden do końca do mnie nie przemawiał... aż do dzisiaj.... Sernik ten znalazłam u Kasi na blogu Słodkie fantazje . Jest cudownie
kokosowy, a jednocześnie kremowy. Wpasuje się w gust
kokoso-maniaków, ale i nie tylko ;) Od dzisiaj jeden z moich ulubionych.... Polecam Wam i to baaardzo :)Składniki na spód:220g
ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych100g
wiórków kokosowych50g
gorzkiej czekolady100g
masłaCzekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Ciasteczka zmiksować dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Spód wylepić masa
ciasteczkową i wstawić do lodówki.Składniki na pastę
kokosową:200g
wiórków kokosowych3 łyżki
cukru pudruWiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać
cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej
śmietany.Składniki na masę
serową:700g tłustego
twarogu zmielonego trzykrotnie (może być też
ser sernikowy)400ml
mleka kokosowego200ml
śmietany kremówki4
jajka100g
białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli
wodnej i przestudzonej)pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana)1 szkl.
cukru pudru100g
wiórków kokosowychWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać
czekoladę i
wiórki kokosowe i zmiksować raz jeszcze. Masę
serową wylać na
ciasteczkowy spód.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp 160-165 stopni (na dolnej półce umieścić blaszkę z
wodą). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy będzie już zimny wstawić na noc do lodówki.Składniki na krem:200ml
śmietany kremówki100g
serka sernikowego lub homogenizowanego1-2 łyżki
cukru pudruewentualnie
śmietan fix w razie potrzeby50g
płatków kokosowych do dekoracji8 szt. pralin raffaello do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder do smaku.
Serek wmiksować delikatnie. Kremem posmarować wierzch sernika. Udekorować
płatkami kokosowymi i pralinami oraz listkami
mięty. Smacznego :)

