Wykonanie
Kokos taki egzotyczny,
twaróg taki swojski... Co wyjdzie z takiego połączenia? Nic innego jak kolejny zarąbisty sernik, który gorąco Wam polecam.
Twaróg tworzy tutaj ciekawą kompozycję łącząc się z wyraźną nutą
kokosa. Konsystencja samego ciasta jest znakomita. Taka jaką lubię. Sernik pozbawiony grudek, jest zbity i łatwo się kroi. A to zapewnia mu swojski
twaróg wyprodukowany w domowej gospodzie prosto z
krowiego mleka. Nie używajcie żadnych wynalazków jak kremowe
serki, mazidła do sernika w wiaderkach itd. nic nie sprawdzi się jak domowy
biały ser.spód:100 g jasnych
herbatników50 g
herbatników czekoladowych90 g roztopionego
masła50 g
wiórków kokosowychHerbatniki rozdrobnić na pył przy pomocy blendera, dodać
wiórki kokosowe i wymieszać. Do suchych składników wlać roztopione
masło, dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia zamykając na nim obręcz. Nadmiar papieru odciąć. Otrzymaną masą wyłożyć dno formy i częściowo boki, piec w 180 ° C przez 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.masa serowa:500 g
twarogu100 g
cukru pudru220 ml
mleka kokosowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajkaTwaróg,
cukier puder oraz
mąkę ziemniaczaną umieścić w misie miksera i miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijać po jednym
jajku. Na koniec dodać
mleko kokosowe i wymieszać. Gotową masę wylać na wystudzony spód. Piec na dolnym poziomie piekarnika w 160 ° C przez 70 minut.wierzch:100 ml
śmietany 12% lub 18%3 łyżki
cukru pudrupłatki kokosa (do dekoracji)**
płatki kokosa dostępne są w sklepach, ale można wykonać je samemu, krojąc w plastry miąższ
orzecha kokosowego przy pomocy obieraczki.
Śmietanę wymieszać z
cukrem pudrem. Upieczony sernik wysunąć z piekarnika i posmarować jego wierzch
śmietaną z
cukrem pudrem. Piec kolejne 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Całość wstawić do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem udekorować
płatkami kokosa.Smacznego! :)

