ßßß Cookit - przepis na Ziołowo-czosnkowe bułeczki z wędzonym serem

Ziołowo-czosnkowe bułeczki z wędzonym serem

nazwa

Wykonanie

Fantastyczne, obłędnie pachnące, mięciuteńkie bułeczki. Idealny dodatek do np greckiej sałatki (klik). Fantastycznie też smakują z masełkiem lub solo. Przepis znalazłam u Tatter . Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
250g ciepłej wody
420g mąki pszennej chlebowej lub pełnoziarnistej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant (lub 2 łyżeczki jeśli robimy z mąki pełnoziarnistej)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki mleka w proszku
1 1/2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
Ziołowa otoczka:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżka granulowanego czosnku
ponadto:
2 łyżki tartego sera Gruyere (lub wędzonego)
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić na koniec dodając sól i olej. Z ciasta ulepić kulę i wstawić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć na stolnice i delikatnie wyrobić lub tylko odgazować.
Oliwę, zioła i czosnek lekko podgrzać. Tortownice o średnicy 28 cm natłuścić i lekko wysypać kasza manną. Ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować kulkę. Zamoczyć ją dokładnie w oliwie z ziołami i układać w tortownicy w odstępach. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 25-30 minut. Po tym czasie posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 190 stopni.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/09/zioowo-czosnkowe-bueczki-z-wedzonym.html