Wykonanie

Fantastyczne, obłędnie pachnące, mięciuteńkie bułeczki. Idealny dodatek do np greckiej sałatki (klik). Fantastycznie też smakują z
masełkiem lub
solo. Przepis znalazłam u Tatter . Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:250g ciepłej
wody420g
mąki pszennej chlebowej lub pełnoziarnistej1 1/2 łyżeczki
drożdży instant (lub 2 łyżeczki jeśli robimy z
mąki pełnoziarnistej)1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru2 łyżki
mleka w proszku1 1/2 łyżki rozpuszczonego
masła lub
olejuZiołowa otoczka:5 łyżek
oliwy z oliwek2 łyżki mieszanki
ziół prowansalskich1 łyżka granulowanego
czosnkuponadto:2 łyżki tartego
sera Gruyere (lub wędzonego)Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić na koniec dodając
sól i
olej. Z ciasta ulepić kulę i wstawić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć na stolnice i delikatnie wyrobić lub tylko odgazować.
Oliwę,
zioła i
czosnek lekko podgrzać. Tortownice o średnicy 28 cm natłuścić i lekko wysypać
kasza manną. Ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować kulkę. Zamoczyć ją dokładnie w
oliwie z
ziołami i układać w tortownicy w odstępach. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 25-30 minut. Po tym czasie posypać tartym
serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 190 stopni.Smacznego :)

