Wykonanie

Dzisiaj baaaardzo klasycznie. Jeśli komuś znudziła się marynowana
karkówka z grilla proponuję
karkówkę w
grzybowo-
pomidorowym sosiku z delikatnym smaczkiem
śliwki.Przepis pochodzi ze strony przepisownia.pl . Polecam baaardzo :)Składniki:400-700g
karkówki w plastrach200g
cebuli3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2
suszone śliwki2
suszone grzybkioliwa i ulubione
przyprawy (
sól,
pieprz,
papryka słodka,
czosnek,
przyprawa uniwersalna domowa(klik))wykonanie thermomix:
Oliwę wymieszać z
przyprawami natrzeć nią
mięso. Odstawić na min 1 godz do lodówki a najlepiej na całą noc.)Do naczynia miksującego włożyć obrane:
cebulę,
czosnek,
suszone grzyby i
śliwki oraz
koncentrat pomidorowy i 400 ml
wody. Na dostawce Varoma ułożyć
mięso. Parować ok 50-60 minut/temp. Varoma/obr. softPo uparowaniu zdejmujemy
mięso, nakładamy miarkę i miksujemy 30s/obr7.Powstałym sosem polewamy
mięso i podajemy z dowolnymi dodatkami (można
ziemniaki równocześnie gotować w koszyczku posypane ulubionymi
przyprawami, a np.
brokuły na dolnej Varomie.wykonanie tradycyjne:Szczerze mówiąc jeszcze nie robiłam tradycyjnie, ale nie powinno to być trudne.
Mięso marynujemy w
oliwie i przyprawach przez noc. Mozna przygotowac na parze lub na rozgrzanej minimalnej ilości
oliwy obsmażamy krótko z obydwu stron.Do wysokiego rondla dajemy posiekaną
cebulę,
czosnek,
grzyby,
śliwki, koncentrat, 400 ml
wody i wkładamy
mięso. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie delikatnie wyjmujemy plastry
karkówki, sos miksujemy blenderem, doprawiamy i podajemy z dowolnymi dodatkami.Smacznego :)
