Wykonanie

Przepyszne ciasto łączące w sobie wszystko co najlepsze... karmel,
czekoladę i
orzechy... W oryginale nazywało się Rafaello, co mi całkiem do niego nie pasuje bo nie ma ani grama
kokosu... To zdecydowane bardziej podchodzi pod Ferrero Rocher ;)
Spody bardzo podobne do tych z ciasta Pani Walewska, jednak te mają mniej
proszku do pieczenia. Nie jest to typowy kruchuteńki spód, ale taki ma być. Te
spody z założenia są nieco twardsze. Ciasto musi poleżeć i nawilgnąć. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Ciasto mocno słodkie i mega wciągające. To takie z gatunku.... jesz dopóki jest, myślisz: "ale słodkie!" a jak się kończy, to każdy poluje na ten ostatni kawałeczek :) Przepis lata temu znaleziony w jakiejś gazecie, nawet nie mam pojęcia jakiej...mocno przeze mnie zmodyfikowany :) Polecam i to baaardzo :)Składniki:ciasto:2,5 szkl.
mąki pszennej tortowej250g
margaryny6
żółtek1
cukier waniliowy3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliwarstwa bezowa:6
białekszczypta
soli3/4 szkl.
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejok. 150 g posiekanych
orzechów i
migdałówmasa:200g
masła500g masy karmelowej2 łyżki
kakao1/2 łyżki
spirytusuponadto:
płatki migdałowe i
orzechy posiekane do posypaniaWszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Wstawić do lodówki na min. 30 minut i schłodzić. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (33x22) wyłożyć pierwszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 170 stopni.W tym czasie
białka ubić na sztywno z
solą. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Dzielimy ją na dwie części. Gdy kruchy spód się podpiecze, wyjmujemy go, wykładamy na niego masę z
białek, wyrównujemy, posypujemy połową posiekanych
orzechów i
migdałów i wstawiamy znów do piekarnika. Tym razem przestawiamy na termoobieg i ustawiamy 150 stopni. Pieczemy 15 minut.Upieczony placek wystudzić na kratce. Identycznie postąpić z drugim
ciastem. Należy też pamiętać by zarówno
białka jak i ciasto kruche podczas pieczenia pierwszego
spodu, cały czas były chłodzone w lodówce.
Masło utrzeć dokładnie. Do utartego dodawać powoli i stopniowo masę karmelową. Na koniec dodać
spirytus i wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki
kakao.Teraz składamy całość: pierwszy placek, na nim wykładamy masę karmelową, przykrywamy drugim plackiem a na nim rozsmarowujemy masę
czekoladową. Całość posypujemy obficie
płatkami migdałów i posiekanymi
orzechami. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić następnego dnia na małe kawałeczki . Smacznego:)
