Wykonanie

Oj pyszności :) Nie wiem jak wcześniej mogłam kupować gotowy butelkowy żurek... Ten jest o niebo lepszy!!! Wspaniały zapach i smak :) Honorciu wielkie dzięki :*Składniki:8 czubatych łyżek
mąki żytniej razowej (ja dałam 4 łyżki
otrębów żytnich i 4 łyżki
mąki żytniej typ 720)2 złamane na pół
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiego (lekko zmiażdżone)3 kulki
pieprzu (lekko zmiażdżone)3 ząbki
czosnku (pokrojone w plasterki)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
majeranku900ml
wody (letniej, przegotowanej)Żur przygotowuję w glinianym naczyniu. W wodzie rozprowadzić
mąkę tak by nie było grudek, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. tydzień, mieszając co dwa dni. Można ten proces przyspieszyc dodając odrobinę skórki
chleba, ja np. dodałam 1/2 łyżeczki zakwasu
żytniego chlebowego i żur był gotowy po 3-4 dniach :)Gotowy żur wlać np do 1,5-2 litrów
wywaru z ugotowanych
ziemniaków z
kiełbaską. Zagotować i już :). Najlepiej smakuje następnego dnia :)Smacznego