ßßß Cookit - przepis na Kiszenie żuru

Kiszenie żuru

nazwa

Wykonanie

Oj pyszności :) Nie wiem jak wcześniej mogłam kupować gotowy butelkowy żurek... Ten jest o niebo lepszy!!! Wspaniały zapach i smak :) Honorciu wielkie dzięki :*
Składniki:
8 czubatych łyżek mąki żytniej razowej (ja dałam 4 łyżki otrębów żytnich i 4 łyżki mąki żytniej typ 720)
2 złamane na pół liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego (lekko zmiażdżone)
3 kulki pieprzu (lekko zmiażdżone)
3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
900ml wody (letniej, przegotowanej)
Żur przygotowuję w glinianym naczyniu. W wodzie rozprowadzić mąkę tak by nie było grudek, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. tydzień, mieszając co dwa dni. Można ten proces przyspieszyc dodając odrobinę skórki chleba, ja np. dodałam 1/2 łyżeczki zakwasu żytniego chlebowego i żur był gotowy po 3-4 dniach :)
Gotowy żur wlać np do 1,5-2 litrów wywaru z ugotowanych ziemniaków z kiełbaską. Zagotować i już :). Najlepiej smakuje następnego dnia :)
Smacznego
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/07/kiszenie-zuru.html