Wykonanie
Święta Wielkanocne kojarzą się z
jajkami i z
żurkiem lub barszczem
białym. Wstyd się przyznać, ale do tej
pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam go i oto jest. Prosty i łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy.

Składniki:– 5 łyżek
mąki żytniej razowej;– 4 ząbki
czosnku;– 3
listki laurowe;– łyżka
majeranku;– 5 ziaren
ziela angielskiego, 3 ziarna
pieprzu;– kromka
chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ;– 0,5 l letniej przegotowanej
wody;Wykonanie:Do słoika wsypać
mąkę, dodać
wodę,
czosnek przekrojony na pół,
listki laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
majeranek i
chleb. Wymieszać. Przykryć i odstawić na kilka dni na parapet, codziennie mieszać.Po kilku dniach (u mnie 4) zakwas jest gotowy!
