Wykonanie
Kaczka pieczona w bardzo podobny sposób jak wcześniej juz zamieszczony
kurczak z
jabłkami z tym tylko wyjatkiem, że posypana jest dodatkowo
tymiankiemUpieczona jak poprzednio w garnku rzymskim jest mięciuteńka, soczysta i bardzo, baaaardzo smaczna :)Zamarzyła mi się z warzywami... Mam chorą córcię więc sklep odpadał ... a jedyne jakie znalazłam w zamrażarce to mieszanka... meksykańska :D Zestawienie raczej
dziwne ale i tak nam smakowało :) Polecam :)Składniki:1
kaczka3 kwaśne
jabłkacynamonsól,
czosnek,
papryka, domowa
przyprawa warzywna (klik)
tymianekKaczkę dobrze wyczyścić w środku i umyć.
Sól, przeciśnięty
czosnek,
papryke i
vegte wymieszać i natrzeć nimi bardzo dokładnie
kaczkę (również wewnątrz).
Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroć na ćwiartki, które następnie kroimy na pół (w poprzek). Wrzucamy do miseczki i obtaczamy w
cynamonie. (ma być na każdym kawałku
jabłka, ale nie tworzyć grubej warstwy;) ) Następnie wkładamy je do środka uprzednio przygotowanej
kaczki. Posypujemy
tymiankiemGarnek rzymski moczymy przez 15-20 minut w wodzie. Do namoczonego wkładamy
kaczkę, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika (zimnego!!!).Następnie ustawiamy temperaturę 210-230 stopni i pieczemy ok. 90 minut. (Czas jednak jest zależny od wielkości
kaczki. Przyjęte jest 20 minut na każde jej 500g. U mnie trwało to jednak ciut dłużej ;)