Wykonanie

Robi się sam :) Mięciuteńki, aromatyczny i pyszny z
jabłkową nutą :) Upieczony bez dodatku tłuszczu jest lekkim i zdowym posiłkiem. Polecam :)Składniki:1 duży
kurczak3 kwaśne
jabłkacynamonsólprzeciśnięty
czosnekpapryka słodkaprzyprawa warzywna (klik)2 małe gałązki
rozmarynuKurczaka dobrze wyczyścić w środku i umyć.
Sól, przeciśnięty
czosnek,
paprykę i
przyprawę warzywną wymieszać i natrzeć nimi bardzo dokładnie
kurczaka (również wewnątrz).
Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić na ćwiartki, które następnie kroimy na pół (w poprzek). Wrzucamy do miseczki i obtaczamy w
cynamonie. (ma być na każdym kawałku
jabłka, ale nie tworzyć grubej warstwy;) ) Następnie wkładamy je do środka uprzednio przygotowanego
kurczaka.Garnek rzymski moczymy przez 15-20 minut w wodzie. Do namoczonego wkładamy
kurczaka na wierzchu układamy gałązki
rozmarynu, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika (zimnego!!!). Można również piec w naczyniu żaroodpornym.Następnie ustawiamy temperaturę 210 stopni i pieczemy ok. 100-120 minut. (Czas jest zależny od wielkości
kurczaka). Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć opiekanie Smacznego :)

