ßßß Cookit - przepis na Sernik Z Rabarbarem (Nad Rabarbarem)

Sernik Z Rabarbarem (Nad Rabarbarem)

nazwa

Wykonanie

Opis : Sernik z rabarbarem chodził za mną dość długi czas. Chciałam uzyskać wyrazisty smak rabarbaru, a zarazem kremową konsystencję sernika. Powstały więc dwie warstwy i żadna się ze sobą "nie kłóci", jakoby było jej więcej ;) Warstwy sernikowej jak i rabarbarowej jest po równo. Pierwsza w pełni rabarbarowa, coś w rodzaju kisielu rabarbarowego. Druga sernikowa o kremowej konsystencji i waniliowym smaku jak w Serniku Nowojorskim, ale z lekkim posmakiem imbiru, który smacznie łaczy się z rabarbarem. Stąd też nazwa Sernik Z Rabarbarem (Nad Rabarbarem), bo przecież sernik to wypiek z przeważającą ilością sera, więc miałam problem z dopasowaniem nazwy. I tak stanęło na serniku, jednak; chociaż można sie spierać ;). Sernik w całości opatulony jest warstwą ciasteczkową, w której również możemy lekko wyczuć smak imbiru. Nie bójcie się go, to tylko dopełnienie smaku sernika. Imbir nie dominuje w nim.
Co do warstwy rabarbarowej to myślę, że następnym razem dodałabym więcej cukru, ale znów moje dziecko zapytane o kwaśność rabarbaru odpowiedziało, że jest porządku, więc to zależy od upodobań smakowych. Jedni wolą rabarbar w kwaśniejszej postaci, drudzy w słodszej. Jeśli zechcecie, dodajcie więcej cukru, jesli nie, nie dodawajcie.
Dla wyraźniejszego podniesienia imbirowego smaku, możemy posypać sernik imbirem wymieszanym 50/50 z cukrem pudrem.
Polecam serdecznie.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: tortownica 19-20 cm
Składniki Na Spód Ciasteczkowy:
250 g ciasteczek digestive (można zastapić herbatnikami)
100 g masła
1 pełna łyżeczka imbiru w proszku
Składniki Na Wypełnienie Rabarbarowe :
450 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. wody
1 pełna łyżka gęstej śmietany
3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 pełne łyżki mąki pszennej
Składniki Na Masę Serową :
400 g serka kremowego typu Mój Ulubiony/Philadelphia
0,5 szkl. cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 pełnej łyżeczki imbiru
2 pełne łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie Boków I Spodu Ciasteczkowego:
Ciastka zmilić w malakserze/rozgnieść wałkiem w woreczku prózniowym na konsystencję piasku.
Roztopić masło.
Gorącym polać zmielone/zgniecione ciastka.
Wymieszać dokładnie, aby całość dała się zgnieść w dłoni i lekko skleić.
Podzielić na dwie równe części.
Pierwszą wyłozyć spód foremki (u mnie foremka z powłoką teflonową, więc posmarowałam ją tylko masłem bez wykładania papieru do pieczenia).
Wyrównać/Ugnieść łyżką.
Drugą część równomiernie wyłożyć i wylepić na obręcze tortownicy.
Włożyć do lodówki na czas przygotowywania następnych warstw sernika.
Przygotowywanie Wypełnienia Rabarbarowego :
Do rondla dodać rabarbar.
Zasypać cukrem.
Przesmażyć jakiś czas, aby rabarbar puścił soki, a cukier lekko się rozpuścił.
W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą wodę, śmietanę oraz obie mąki.
Dokładnie wymieszać, aby nie było tzw. grudek.
Wlać do rondla z rabarbarem i cukrem.
Mieszać do momentu zgęstnienia.
Gorące natychmiast wylać na spód ciasteczkowy.
Wyrównać łyżką.
Przygotowanie Masy Serowej:
Piekarnik włączyć na 180*C.
Z sera odlać serwatkę.
Zmiksować/utrzeć na puszysto.
Dodać cukier.
Miksować/Ucierać 2-3 min.
Dodawać po jednym jajku, za każdym razem ucierając je do połączenia się składników.
Dodać ekstrakt z wanilii.
Utzreć/Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać imbir.
Dodać przesianą makę.
Utrzeć/Zmiksować do połączenia się składników.
Masę wylać na wypełnienie rabarbarowe.
Tortownicę przykryć z góry folia aluminiową, robiąc lekką kopułkę, aby w razie wypadku folia nie skleiła się z masą serową.
Sernik piec 60-70 min. ; po 50 min. zdjąć folię, aby sprawdzić czy sernik ściął się, jesli nie dopiekać sernik bez przykrycia do podanych 70 min.
Sernik studzić przy otwartych drzwiczkach.
Wyciągnąć z piekarnika.
Studzić na kratce.
Schłodzić.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym 50/50 z imbirem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/05/sernik-z-rabarbarem-pod-rabarbarem.html