Wykonanie




Opis : Sernik z
rabarbarem chodził za mną dość długi czas. Chciałam uzyskać wyrazisty smak
rabarbaru, a zarazem kremową konsystencję sernika. Powstały więc dwie warstwy i żadna się ze sobą "nie
kłóci", jakoby było jej więcej ;) Warstwy sernikowej jak i rabarbarowej jest po równo. Pierwsza w pełni rabarbarowa, coś w rodzaju
kisielu rabarbarowego. Druga sernikowa o kremowej konsystencji i
waniliowym smaku jak w Serniku Nowojorskim, ale z lekkim posmakiem
imbiru, który smacznie łaczy się z
rabarbarem. Stąd też nazwa Sernik Z
Rabarbarem (Nad
Rabarbarem), bo przecież sernik to wypiek z przeważającą ilością
sera, więc miałam problem z dopasowaniem nazwy. I tak stanęło na serniku, jednak; chociaż można sie spierać ;). Sernik w całości opatulony jest warstwą
ciasteczkową, w której również możemy lekko wyczuć smak
imbiru. Nie bójcie się go, to tylko dopełnienie smaku sernika.
Imbir nie dominuje w nim.Co do warstwy rabarbarowej to myślę, że następnym razem dodałabym więcej
cukru, ale znów moje dziecko zapytane o kwaśność
rabarbaru odpowiedziało, że jest porządku, więc to zależy od upodobań
smakowych. Jedni wolą
rabarbar w kwaśniejszej postaci, drudzy w słodszej. Jeśli zechcecie, dodajcie więcej
cukru, jesli nie, nie dodawajcie.Dla wyraźniejszego podniesienia
imbirowego smaku, możemy posypać sernik
imbirem wymieszanym 50/50 z
cukrem pudrem.Polecam serdecznie.Pochodzenie: przepis własnyIlość: tortownica 19-20 cmSkładniki Na Spód
Ciasteczkowy:250 g
ciasteczek digestive (można zastapić
herbatnikami)100 g
masła1 pełna łyżeczka
imbiru w proszkuSkładniki Na Wypełnienie
Rabarbarowe :450 g
rabarbaru pokrojonego w kostkę0,5 szkl.
cukru0,5 szkl.
wody1 pełna łyżka gęstej
śmietany3 pełne łyżki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej2 pełne łyżki
mąki pszennejSkładniki Na Masę
Serową :400 g
serka kremowego typu Mój Ulubiony/Philadelphia0,5 szkl.
cukru2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 pełnej łyżeczki
imbiru2 pełne łyżeczki
mąki pszennejPrzygotowanie
Boków I
Spodu Ciasteczkowego:
Ciastka zmilić w malakserze/rozgnieść wałkiem w woreczku prózniowym na konsystencję piasku.Roztopić
masło.Gorącym polać zmielone/zgniecione
ciastka.Wymieszać dokładnie, aby całość dała się zgnieść w dłoni i lekko skleić.Podzielić na dwie równe części.Pierwszą wyłozyć spód foremki (u mnie foremka z powłoką teflonową, więc posmarowałam ją tylko
masłem bez wykładania papieru do pieczenia).Wyrównać/Ugnieść łyżką.Drugą część równomiernie wyłożyć i wylepić na obręcze tortownicy.Włożyć do lodówki na czas przygotowywania następnych warstw sernika.Przygotowywanie Wypełnienia
Rabarbarowego :Do rondla dodać
rabarbar.Zasypać
cukrem.Przesmażyć jakiś czas, aby
rabarbar puścił
soki, a
cukier lekko się rozpuścił.W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą
wodę,
śmietanę oraz obie
mąki.Dokładnie wymieszać, aby nie było tzw. grudek.Wlać do rondla z
rabarbarem i
cukrem.Mieszać do momentu zgęstnienia.Gorące natychmiast wylać na spód
ciasteczkowy.Wyrównać łyżką.Przygotowanie Masy Serowej:Piekarnik włączyć na 180*C.Z
sera odlać
serwatkę.Zmiksować/utrzeć na puszysto.Dodać
cukier.Miksować/Ucierać 2-3 min.Dodawać po jednym
jajku, za każdym razem ucierając je do połączenia się składników.Dodać ekstrakt z
wanilii.Utzreć/Zmiksować do połączenia się składników.Dodać
imbir.Dodać przesianą
makę.Utrzeć/Zmiksować do połączenia się składników.Masę wylać na wypełnienie
rabarbarowe.Tortownicę przykryć z góry folia aluminiową, robiąc lekką kopułkę, aby w razie wypadku folia nie skleiła się z masą
serową.Sernik piec 60-70 min. ; po 50 min. zdjąć folię, aby sprawdzić czy sernik ściął się, jesli nie dopiekać sernik bez przykrycia do podanych 70 min.Sernik studzić przy otwartych drzwiczkach.Wyciągnąć z piekarnika.Studzić na kratce.Schłodzić.Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem wymieszanym 50/50 z
imbirem.