ßßß



Opis : Sernik z rabarbarem chodził za mną dość długi czas. Chciałam uzyskać wyrazisty smak rabarbaru, a zarazem kremową konsystencję sernika. Powstały więc dwie warstwy i żadna się ze sobą "nie kłóci", jakoby było jej więcej ;) Warstwy sernikowej jak i rabarbarowej jest po równo. Pierwsza w pełni rabarbarowa, coś w rodzaju kisielu rabarbarowego. Druga sernikowa o kremowej konsystencji i waniliowym smaku jak w Serniku Nowojorskim, ale z lekkim posmakiem imbiru, który smacznie łaczy się z rabarbarem. Stąd też nazwa Sernik Z Rabarbarem (Nad Rabarbarem), bo przecież sernik to wypiek z przeważającą ilością sera, więc miałam problem z dopasowaniem nazwy. I tak stanęło na serniku, jednak; chociaż można sie spierać ;). Sernik w całości opatulony jest warstwą ciasteczkową, w której również możemy lekko wyczuć smak imbiru. Nie bójcie się go, to tylko dopełnienie smaku sernika. Imbir nie dominuje w nim.Co do warstwy rabarbarowej to myślę, że następnym razem dodałabym więcej cukru, ale znów moje dziecko zapytane o kwaśność rabarbaru odpowiedziało, że jest porządku, więc to zależy od upodobań smakowych. Jedni wolą rabarbar w kwaśniejszej postaci, drudzy w słodszej. Jeśli zechcecie, dodajcie więcej cukru, jesli nie, nie dodawajcie.Dla wyraźniejszego podniesienia imbirowego smaku, możemy posypać sernik imbirem wymieszanym 50/50 z cukrem pudrem.Polecam serdecznie.Pochodzenie: przepis własnyIlość: tortownica 19-20 cmSkładniki Na Spód Ciasteczkowy:250 g ciasteczek digestive (można zastapić herbatnikami)100 g masła1 pełna łyżeczka imbiru w proszkuSkładniki Na Wypełnienie Rabarbarowe :450 g rabarbaru pokrojonego w kostkę0,5 szkl. cukru0,5 szkl. wody1 pełna łyżka gęstej śmietany3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej2 pełne łyżki mąki pszennejSkładniki Na Masę Serową :400 g serka kremowego typu Mój Ulubiony/Philadelphia0,5 szkl. cukru2 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2/3 pełnej łyżeczki imbiru2 pełne łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie Boków I Spodu Ciasteczkowego:Ciastka zmilić w malakserze/rozgnieść wałkiem w woreczku prózniowym na konsystencję piasku.Roztopić masło.Gorącym polać zmielone/zgniecione ciastka.Wymieszać dokładnie, aby całość dała się zgnieść w dłoni i lekko skleić.Podzielić na dwie równe części.Pierwszą wyłozyć spód foremki (u mnie foremka z powłoką teflonową, więc posmarowałam ją tylko masłem bez wykładania papieru do pieczenia).Wyrównać/Ugnieść łyżką.Drugą część równomiernie wyłożyć i wylepić na obręcze tortownicy.Włożyć do lodówki na czas przygotowywania następnych warstw sernika.Przygotowywanie Wypełnienia Rabarbarowego :Do rondla dodać rabarbar.Zasypać cukrem.Przesmażyć jakiś czas, aby rabarbar puścił soki, a cukier lekko się rozpuścił.W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą wodę, śmietanę oraz obie mąki.Dokładnie wymieszać, aby nie było tzw. grudek.Wlać do rondla z rabarbarem i cukrem.Mieszać do momentu zgęstnienia.Gorące natychmiast wylać na spód ciasteczkowy.Wyrównać łyżką.Przygotowanie Masy Serowej:Piekarnik włączyć na 180*C.Z sera odlać serwatkę.Zmiksować/utrzeć na puszysto.Dodać cukier.Miksować/Ucierać 2-3 min.Dodawać po jednym jajku, za każdym razem ucierając je do połączenia się składników.Dodać ekstrakt z wanilii.Utzreć/Zmiksować do połączenia się składników.Dodać imbir.Dodać przesianą makę.Utrzeć/Zmiksować do połączenia się składników.Masę wylać na wypełnienie rabarbarowe.Tortownicę przykryć z góry folia aluminiową, robiąc lekką kopułkę, aby w razie wypadku folia nie skleiła się z masą serową.Sernik piec 60-70 min. ; po 50 min. zdjąć folię, aby sprawdzić czy sernik ściął się, jesli nie dopiekać sernik bez przykrycia do podanych 70 min.Sernik studzić przy otwartych drzwiczkach.Wyciągnąć z piekarnika.Studzić na kratce.Schłodzić.Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym 50/50 z imbirem.