Wykonanie



Jest to ciasto ucierane z dodatkiem
maślanki i
octu, dzięki
czemu jego struktura po upieczeniu jest bardzo wilgotna, lekko zbita a zarazem miękką i puszysta. Czerwony kolor gra tu główne skrzypce, więc jeśli chcecie uzyskać taki kolor to koniecznością jest użycie barwnika. Jeśli ktoś nie przepada za sztucznymi dodatkami i trochę mniej zachęcającym kolorem, może użyć soku z
buraka i przez dłuższe gotowanie go zredukować jego płyn do 25-30 ml.Ciasto może wydawać się Wam trochę
banalne na pozór, bo cóż to za ciasto babkowe z kremem
serkowym - przynajmniej mi się tak zawsze wydawało. Dopiero dzień Św. Walentego trochę zachęcił mnie do spróbowania tego ciasta.Pomyślałam: "Szybkie i łatwe do wykonania, ponieważ musimy upiec tylko 2 placki. Następnie przygotować błyskawiczną masę do przełożenia. I koniec. Nic nie
tracę, a prawie wszystkie składniki mam w domu." Wzięłam się do roboty, a na drugi dzień po skosztowaniu tego ciasta byłam ogromnie zaskoczona całym rezultatem, bo ciasto okazało się pyszne. Gęste, babkowe i ta masa... cudo :) Odpowiednio słodkie, bo spotkałam się również z przepisami, które miały dużo więcej
cukru, ale mimo tego ciasto w dalszym ciągu należy do słodszych ciast i tych, które są bardzo wydajne.Także ten wypiek na pewno powtórzę niejednokrotnie o co zostałam już poproszona, a Was serdecznie zachęcam do wypróbowania.Pochodzenie : kuchnia amerykańska; lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : tortownica o śred. 23-24 cm (u mnie 24 cm)Składniki :2 szkl.
mąki pszennej1 pełna łyżka ciemnego
kakao (ok. 7 g)1 łyżeczka
soli125 g miękkiego
masła1 szkl.
cukru kryształu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka o temp. pokojowej25-30 ml
czerwonego barwnika spożywczego w płynie lub zredukowanego soku z
buraka*1 szkl.
maślanki (wcześniej wyciągniętej z lodówki)1,5 płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka białego
octu* wspominam o tym w "Opisie"Składniki Na Krem
Maślano-
Serkowy :600 g lekko schłodzonego kremowego
serka typu Philadelphia, Mój Ulubiony330 g
cukru pudru250 g miękkiego
masłaPrzygotowanie Ciasta :W naczyniu/misce wymieszać
mąkę,
kakao i
sól.Do oddzielnej miski dodać
masło.Utrzeć je do momentu, kiedy uzyska puszystą i kremową konsystencję.Dodać
cukier kryształ.Ucierać 2-3 minuty.Dodać ekstrakt
waniliowy.Ucierać do momentu połączenia się składników.Dodawać po jednym
jajku, po każdym dodaniu ucierać do momentu połączenia się składników.Dodać
barwnik spożywczy.Utrzeć do momentu połączenia się składników.Stopniowo dodawać mieszankę
mąki z
kakao i
solą, za każdym razem razem dokładnie mieszać łyżką do momentu, kiedy składniki się połączą (w ostatnim etapie dodawania
mąki składniki nie połączą się dokładnie, ale to nic nie szkodzi).Wlać połowę zawartości
maślanki.Zmiksować do połączenia się składników.Wlać pozostałość
maślanki.Zmiksować do połączenia się składników.Do szklanki wsypać
sodę.Wlać
ocet.Natychmiast zamieszać.W momencie, gdy całość zacznie się pienić, należy wlać ją do miski z ucieranym
ciastem.Natychmiast zmiksować przez chwilę, aby składniki połączyły się.Piekarnik rozgrzać do 180*C (góra-dół).Spód formy/foremek lekko posmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować
masłem boki formy/foremek.Masę podzielić na dwie równe części i przelać je do formy/foremek (ja niestety nie posiadam dwóch takich samych foremek, więc moim sposobem na uzyskanie idealnie równych blatów jest ważenie całej masy, a następnie zważenie dwóch równych części i pieczenie każdego ciasta osobno w tej samej foremce).Włożyć formę/foremki z
ciastem do piekarnika i piec ok. 30 min. do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.Chwilę po zakończeniu pieczenia ciasto wyciągnąć z piekarnika.Pozostawić w formie 10-15 min.Następnie wyciągnąć z formy i studzić na kratce.W razie konieczności upieczenia drugiego ciasta jak w moim przypadku, należy postąpić tak samo jak z pierwszym plackiem.Przygotowanie Kremu
Maślano-
Serkowego :Wszystkie składniki na krem umieścić w misce.Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.Wyrównać powierzchnię.Przedzielić krem na pół.Przygotowanie Końcowe Ciasta *:Na jeden z ostudzonych blatów ciasta wyłożyć równo połowę zawartości kremu.Przykryć drugim blatem ciasta.Pozostałą część kremu wyłożyć na wierzch i boki ciasta.Schłodzić do momentu zastygnięcia kremu.Przechowywać w chłodnej temp.* Aby uzyskać czerwoną posypkę, która jest widoczna na wierzchu ciasta, należy delikatnie ściąć każdemu z blatów ciasta 1 mm wystającej górki w plackach za pomocą noża z piłką.** jeśli okruchy ciasta będą nam zbytnio przenosić się na krem, zawsze możemy posmarować na każdym blacie po cienkiej warstwie kremu, a następnie schłodzić je, aby nałożyć resztę kremu, ale jeśli wykorzystamy do ozdoby okruchy ze ściętych blatów, to wcześniejsza wskazówka nie jest potrzebna, ponieważ takie niedoskonałości znikną w okruchach