ßßß

Opis : Danie znane pod nazwą Leczo lub Bigos z cukinii. W moim domu nazywaliśmy to danie Bigosem z cukinii, ponieważ znajduje się w nim kiełbasa, pomidory i przecier pomidorowy. Mówiąc o Bigosie z cukinii nasuwa się nam myśl o lecie, bo wtedy wszystkie składniki do bigosu są dostępne w naszych ogrodach i na straganach. Ja również leczo przygotowuję w innych porach roku niż lato, ponieważ używam pomidorów z puszki, a cukinię mam dostępną cały rok w supermarketach. Bigos z cukinii możemy urozmaicić papryka i pieczarkami, ale ja najczęściej robię je w prostej wersji bez tych dodatkowych składników. Konsystencja również pozostaje do wyboru. U mnie na zdjęciu wersja gęstsza, ale niewątpliwie smakuje mi również rzadsza, w której jest więcej soków. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, bo to nasze drugie ulubione danie z cukinią.Bigos z cukinii możemy podać na obiad, kolację lub nawet jako dodatek do dań z grilla, a największa przyjemnością i atrakcją stanie się przygotowanie go na świeżym powietrzu w kotle osadzonym nad ogniskiem.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 5-7 porcji (bez pieczarek i papryki)Składniki :3 średnie cebule2 łyżki oleju1 kg młodej cukinii (ponad 1 kg, gdy cukinia jest starsza i należy obrać ją z grubej skórki)4 czerwone papryki (opcjonalnie)300-350 g pieczarek (opcjonalnie)ok. 0,5 kg kiełbasy1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki posiekanych pomidorów w sosie własnym2 łyżki koncentratu pomidorowego2-3 pęczki zielonej pietruszkisólpieprzPrzygotowanie :Cebule pokroić w kostkę.Rozgrzać olej.Dodać cebulę.Smażyć do zeszklenia.W miedzy czasie pokroić w kostkę cukinię (jeśli cukinia jest starsza należy ją uprzednio obrać).Pod koniec szklenia cebuli dodać cukinię.Smażyć od czasu do czasu mieszając, aby cukinia lekko zmiękła.W między czasie pokroić w większą kostkę pieczarki, a następnie paprykę w średnie paski, a kiełbasę w ćwiartkę.Pod koniec smażenia cukinii dodać pokrojone składniki.Dodać również obrane ze skóry, a następnie pokrojone w kostkę pomidory/całą zawartość pomidorów z puszki.Dusić na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy cukinia zmięknie, a nadmiar soków odparuje (należy pozostawić tyle płynów w bigosie, ile nam odpowiada).Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.Wymieszać.Po wyłączeniu płomienia, posiekać nać pietruszki.Dodać do bigosu.Doprawić solą i dosyć znacznie pieprzem.Wymieszać.Podawać na ciepło z pieczywem.